Patrik Macek/PIXSELL

REAGIRALI I IZ UREDA PREDSJEDNICE: MOST ‘Predsjednica nije pokazivala nikakve snimke Boži Petrovu’

U hrvatskim se medijima proteklih mjeseci pojavljuje informacija da je predsjednica Kolinda Grabar Bila osoba koja je utjeala na odluku čelnika MOST-a nezavisnih lista Bože Petrova da ipak odustane od koalicijskog sporazuma s koalicijom Hrvatska raste i potpiše ga s Domoljubnom koalicijom.

Na upit N1 televizije, MOST je u nedjelju opovrgnuo da je predsjednica pokazivala snimke nadzorne kamere Boži Petrovu. Na toj se snimci, navodno, vidi grupa MOST-ovca koji su u Banske dvore otišli na tajni sastanak s tadašnjim premijerom, predsjednikom SDP-a Zoranom Milanoviće.

“Netočno je da je predsjednica RH 22. prosinca pokazivala bilo kakve snimke čelniku Mosta g. Boži Petrovu, tijekom konzultacija oko mandatara Vlade RH”, odgovorili su iz MOST-a N1 televiziji.

Priopćenje iz Ureda predsjednice: To je neprovjerena tvrdnja i laž

I Ured predsjednice oglasio se u nedjelju priopćenjem, u kojem reagiraju na kolumnu, koja je u subotu objavljena u Jutarnjem listu.

“U subotu, 27. veljače 2016. godine u Jutarnjem listu objavljen je tekst kolumnistice Jelene Lovrić pod naslovom „SDP može HDZ-u preoteti Most, ali ne s Milanovićem“ u kojem, između ostalog, stoji: „Na Pantovčaku, tvrdi naš izvor, Petrov je dobio na uvid snimku grupe svojih stranačkih kolega, kako u gluho doba noći, oko ponoći, ulaze u Banske dvore, na tajni razgovor s tadašnjim premijerom Milanovićem.“

Iako je kolumnistica Jelena Lovrić i ranije u svojim tekstovima iznosila neistinite i neprovjerene tvrdnje o Predsjednici Republike, Ured predsjednice Republike Hrvatske smatra potrebnim, ovoga puta, javno reagirati na neprovjerenu i lažnu tvrdnju iznesenu u navedenoj kolumni, s obzirom na njene puno šire implikacije.

Potpuno i vrlo neugodno iznenađuje činjenica kako je novinarka i kolumnistica s dugogodišnjim iskustvom navela apsolutne i opasne neistine. Pritom ni na koji način nije pokušala provjeriti točnost informacije s Uredom predsjednice Republike Hrvatske. Poštivanjem zlatnog novinarskog pravila da se informacija provjeri sa svim uključenim stranama moglo se izbjeći očiti pokušaj obmanjivanja javnosti.

Jedini zaključak koji se nameće jest kako je cilj objave ove neistine bio obezvrijediti i dovesti u pitanje besprijekorno proveden postupak konzultacija Predsjednice Republike s čelnicima parlamentarnih stranaka.

U tom smislu očekujemo reakciju i ispriku redakcije Jutarnjeg lista, kao i same kolumnistice”, priopćili su iz Ureda predsjednice.

Komentiraj