Snijeg i vjetar stvaraju probleme u prometu

Goran Kovacic/PIXSELL

Snijeg, mjestimice i povremeno, pada u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji, Lici i Gorskom kotaru. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim udarima. Zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Vaganac-Vrlika i staru cestu kroz Gorski kotar Zdihovo-Delnice (DC3), javlja jutros Hrvatski autoklub.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama:

 • trenutno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, i obrnuto:
 • prema Rijeci ili Istri, i obrnuto, mogu voziti samo autocestom A6 Rijeka-Zagreb koja je otvorena za sve skupine vozila (zimski su uvjeti na staroj cesti kroz Gorski kotar – DC3).

Zbog vjetra:

 • samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina uz obaveznu zimsku opremu-DC50 i DC27);
 • samo za osobna vozila otvorena je državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
 • na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • Lika: DC1 Vaganac-Udbina-Knin-Vrlika; DC25 Korenica-Lički Osik; DC50 Žuta Lokva-Špilnik-Lički Osik-Gospić-Štikada; DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo, DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo, DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, DC42 u mjestu Poljanak, ŽC5203 Dobroselo-Brotnja, ŽC5169 Donji Lapac-Bijelo Polje, te sve lokalne i županijske ceste na području Korenice.
 • Gorski kotar: DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice; DC32 Prezid-Delnice; DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin; DC203 Brod na Kupi-Delnice; DC305 Parg-Čabar, ŽC5034 vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,
  ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine, ŽC5030 Platak-Kamenjak, te ostale županijske i lokalne ceste na području Čabra i Vrbovskog.

Pomorski promet

U prekidu su:

 • trajektna linija Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;
 • katamaranske linije: Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Pula-Mali Lošinj-Zadar.

Granični prijelazi

Screenshot/HAK

Komentiraj