Njemački izvoz i veća poslovna ulaganja bili su glavni motori rasta najvećeg gospodarstva u trećem kvartalu, pokazalo je u četvrtak izvješće statističkog ureda Destatisa, signalizirajući nastavak uzleta i u idućoj godini unatoč političkoj neizvjesnosti.

Vijest bi trebala ublažiti zabrinutost u pogledu rizika po njemačko gospodarstvo povezanih s neuspjelim pregovorima kancelarke Angele Merkel o sastavljanju koalicijske vlade nakon rujanskih izbora, koji su potaknuli strah od jačanja krajnje desnice, tumači Reuters.

Gledano prema glavnim sastavnicama bruto domaćeg proizvoda (BDP), na strani izvoza u trećem je kvartalu 2017. zabilježen rast od 1,7 posto dok je uvoz rastao po stopi od 0,9 posto. Iz toga proizlazi da je neto efekt trgovine bio zaslužan za polovinu 0,8-postotnog rasta gospodarstva na kvartalnoj razini.

Poslovna ulaganja u strojeve i opremu uvećana su 1,5 posto u navedenom razdoblju, s udjelom u kvartalnoj stopi rasta od 0,1 postotni bod. Potrošnja kućanstava u istom je razdoblju blago kliznula dok je državna potrošnja stagnirala, pokazalo je izvješće saveznog ureda sa statistiku.

Najnovije brojke otkrivaju da je izvoz ponovo preuzeo ulogu glavnog motora rasta u njemačkom gospodarstvu, koje se dosada najvećim dijelom oslanjalo na osobnu i državnu potrošnju. Dodatnu podršku dobivalo je i od snažnog rasta aktivnosti u graditeljskom sektoru i od niskih kamatnih stopa.

“U kratkoročnom bi razdoblju utjecaj aktualne pat-pozicije na političkom planu na njemačko gospodarstvo trebao biti ravan nuli”, kazao je Carsten Brzeski, ekonomist u banci ING.

“Gospodarstvo uživa mnogobrojne povoljne efekte a vanjsko okruženje, uključujući niske kamatne stope i slabi euro, i dalje je dovoljno povoljno da zaštiti gospodarstvo od političke neizvjesnosti”, pojašnjava Brzeski.

Komentiraj