Snažna bura u Istri stvara velike teškoće

Dusko Marusic/PIXSELL

Zbog jake bure koja od utorka ujutro puše i na istarskom području, mjestimice brže od 100 kilometara na sat, te zbog kvara na dalekovodu, neki su dijelovi Istre tijekom dana bili bez struje, a desetak srušenih stabala s prometnica su uklonili vatrogasci pa promet teče bez zastoja, doznaje se iz Županijskoga centra 112.

Zbog jakih udara vjetra, u ponedjeljak i u noći na utorak u Istarskoj županiji su se na sedam mjesta srušila stabla ili grane na cestu ili na automobile. Na cesti Barban-Raša na automobil je pala grana, no nitko nije ozlijeđen.

Po riječima županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, stablo je na cestu palo u Pješčanoj uvali i u Nazorovoj ulici u Puli, a vatrogasci su tijekom utorka uklonili još četiri grane s prometnice, dvije u Puli i dvije na području Umaga. Istodobno istarski vatrogasci četiri su puta intervenirali zbog požara na dimnjacima.

Vozače se poziva da budu oprezni zbog jakog vjetra. Na cestama preko Učke i Ćićarije na snazi su zimski uvjeti i zabranjen je promet teretnim vozilima ukupne dopuštene mase iznad 7,5 tona.

Nastale su i štete na barkama i plovilima na istočnoj obali Istre. Najviše teškoća bura je prouzročila vlasnicima plovila u Ližnjanu, u blizini Pule, a nasukane brodice i potopljene barke dočekale su u utorak vlasnike plovila u lučici Kuje.

Meteorolozi najavljuju da će bura u Istri početi slabjeti tek u srijedu navečer pa iz pulske Lučke kapetanije pozivaju vlasnike da provjere svoja plovila i osiguraju ih, ako je potrebno, dodatnim vezovima.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner