Snažan uragan Dorian prelazi preko Bahama, utopio se dječak, nestala njegova sestra

Snažan uragan Dorian, oluja pete kategorije, pogodio je Bahame. Kuće na otoku su poplavljene, a krovovi uništeni. Vjetar doseže brzinu od 285 km/h.

Nacionalni centar za uragane upozorio je na mogućnosti potapljanja otoka, prođe li preko njih ‘oko’ uragana. Na nekim otocima je najviša točka na 10 metara nadmorske visine, a oluja koja dolazi nosi valove koji mogu biti viši i od 7 metara visine. Neki od otoka bi u narednim satima i danima mogli biti u potpunosti pod vodom.

“Vrijeme je opasno za život, a visoki valovi uništavat će područje idućih nekoliko sati”, poručili su iz Nacionalnog centra za uragane.

Guardian javlja da je uragan na Bahamima odnio i prvu ljudsku žrtvu. Navode kako se utopio sedmogodišnji dječak, što je prijavila dječakova baka. Dječakova sestra je nestala, javlja isti izvor.

Dorian je potopio dijelove otoka Abaco, a pogođeni su i dijelovi otoka Grand Bahama.

Premijer Hubert Minnis je pozvao stanovnike otoka Abaca i Grand Bahama da se upute na glavni otok kako bi izbjegli “opasnu i razornu oluju”.

“Želim da zapamtite da se kuće i ostala zdanja mogu ponovo izgraditi. Živote ne možemo zamijeniti”, kazao je premijer i upozorio da je olujom ugroženo oko 73.000 stanovnika i 21.000 domova, prenosi Guardian.

Uragan se kreće prema američkoj saveznoj državi Floridi. Meteorolozi upozoravaju da, ukoliko uragan ne promijeni smjer kretanja i ne okrene na sjever, Florida bi se mogla suočiti s olujnim vjetrovima brzine 320 km/h.

Američke države Florida, Georgia, Sjeverna i Južna Karolina proglasile su izvanredno stanje.

Komentiraj