Guliver/Getty Images

Smrt utjecajnog suca izazvala buru na američkoj političkoj sceni

Iznenadna smrt ikone konzervativnog pokreta dovela je do prepucavanja između predsjednika Baracka Obame i vođe republikanaca u Senatu Mitcha McConnella. Obama želi brzi izbor Scalijina nasljednika, dok republikanci odluku žele odgoditi

Iznenadna smrt suca američkog Vrhovnog suda Antonina Scalije koji je preminuo u snu na ranču u Teksasu, u subotu ujutro, potresla je političku scenu Sjedinjenih Američkih Država, a ionako zanimljivu utrku za nasljednika Baracka Obame pretvorila u najvažnije predsjedničke izbore tijekom proteklih nekoliko desetljeća. Smrt najdugovječnijeg suca Vrhovnog suda dovela je do situacije da će izbori u studenom vjerojatno biti prvi izbori u američkoj povijesti na kojima će birači birati sve tri grane političke vlasti SAD-a. Osim što će birati zakonodavnu vlast na izborima za predstavnički dom Kongresa i 34 od 100 mjesta u Senatu, Amerikanci će birati 45. predsjednika u čijim je rukama izvršna vlast, a vrlo vjerojatno će njegovim izborom neizravno birati i upražnjeno mjesto na Vrhovnom sudu, odnosno odlučivat će i o sudskoj vlasti.

ANTONIN SCALIA bio je izraziti konzervativac i na njegov glas desno orijentirani Amerikanci mogli su računati u gotovo svim važnim presudama tijekom protekla tri desetljeća. Odnos snaga u Vrhovnom sudu bio je 5-4 u korist konzervativaca koji su bili bliži politici Republikanske stranke. Tih pet sudaca imenovali su republikanski predsjednici, od Ronalda Regana do mlađeg Busha. Smrću Scalije predsjednik Obama iznenada je dobio priliku da imenuje trećeg suca Vrhovnog suda u svom mandatu, a taj bi izbor mogao trajno obilježiti njegov mandat u slučaju da Senat odobri taj prijedlog. Nema sumnje da bi Obama u Vrhovni sud predložio liberalnog suca koji bi promijenio odnos snaga i pomoću kojeg bi liberalna Amerika možda i prvi put u povijesti dobila priliku da kroz Vrhovni sud gura liberalnu agendu. Međutim, šanse da do toga dođe vrlo su male i teško je vjerovati da će Senat, u kojem republikanci imaju većinu, dozvoliti glasovanje o novom sucu prije nego što u Bijelu kuću uđe 45. američki predsjednik.

Zbog svega tog može se zaključiti da je iznenadna smrt konzervativne ikone uhvatila američke političare potpuno nespremne i sljedećih nekoliko mjeseci mogli bi biti najzanimljiviji u novijoj američkoj povijesti. Američki analitičari već se pitaju tko bi mogao biti Obamin kandidat za Vrhovni sud, no većina njih slaže se da je to možda potpuno pogrešno pitanje jer predsjednik nema gotovo nikakve šanse da kroz Senat progura kandidata u izbornoj godini.

“Američki narod treba imati pravo glasa u izboru novog suca Vrhovnog suda. Stoga, do izbora novog suca ne bi trebalo doći dok ne dobijemo novog predsjednika”, više je nego jasna poruka koju je poslao vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell.

Usprkos tome, Obama je već najavio da će Senatu vrlo brzo poslati ime novog kandidata za Vrhovni sud, ali problem za američkog predsjednika predstavlja to da Senat jednostavno nema ustavnih obveza po kojima bi o njegovu imenovanju raspravljali prije novih izbora i prije nego što njegov nasljednik bude izabran. U tom slučaju Obamin prijedlog automatski propada i novi predsjednik imat će pravo predložiti svog kandidata. Kao vođa senatske većine, McConnell upravlja rasporedom i njegova je odluka hoće li ili ne uvrstiti Obamin prijedlog na dnevni red. Međutim, McConnell ne kontrolira dvije vrlo važne stvari. Ne kontrolira javno mnijenje i ne kontrolira poteze koji su Obami na raspolaganju.

  • SMRĆU SCALIJE PREDSJEDNIK OBAMA iznenada je dobio priliku imenovati trećeg suca Vrhovnog suda u svom mandatu, a taj bi izbor mogao trajno obilježiti njegov mandat u slučaju da Senat odobri taj prijedlog

UBRZO NAKON što je McConnell izjavio da ne planira raspravljati o Obaminu prijedlogu, u američkim medijima pojavili su se komentari po kojima je takva izjava bila preuranjena i koja bi se republikanskom lideru u Senatu mogla vratiti poput bumeranga. Američko društvo duboko je podijeljeno i većina birača već je odavno odlučila za koga će glasati na predsjedničkim izborima, ali oni nisu dovoljni da osiguraju pobjedu ili republikanskom ili demokratskom kandidatu na izborima u studenom. Odluku će donijeti nezavisni birači koji od izbora do izbora mijenjaju stranke, a oni bi mogli kazniti takav McConnellov potez jer je on jednom izjavom skratio Obamin predsjednički mandat s četiri na tri godine.

Obamini suradnici odmah su upozorili da McConnell svojim izjavama krši ustav i da Obama ima dužnost po kojoj, dok god je predsjednik, mora izvršavati obveze predviđene ustavom. Demokratski senator Harry Reid poručio je kako predsjednik Obama treba “odmah” predložiti novog člana Vrhovnog suda. “S obzirom na mnoga važna pitanja koja su pred Vrhovnim sudom, Senat ima odgovornost popuniti prazninu što prije”, rekao je Reid i dodao kako bi bio presedan u novijoj povijesti da mjesto u Vrhovnom sudu bude upražnjeno gotovo godinu dana. Problem za republikance moglo bi predstavljati i to da bi se, u slučaju da novi sudac ne bude izabran za vrijeme Obamina mandata, dodatno mobilizirala demokratska biračka baza koja bi pogurala ili Hillary Clinton ili Bernieja Sandersa u Bijelu kuću. U tom slučaju više ne bi bilo prepreke da liberalna Amerika prvi put u novijoj povijesti ima potpunu kontrolu nad Vrhovnim sudom.

Smrt Scalije za republikance je bio pravi šok jer je riječ o sucu koji je bio žestoki protivnik zakona koji omogućuje legalni pobačaj, bio je jedan od najzaslužnijih što je Vrhovni sud 2008. presudio da je pravo na posjedovanje oružja osnovno pravo svakog pojedinca te je bio jedan od glavnih protivnika Obamine zdravstvene reforme, iako je ona potvrđena na sudu tijesnom većinom. Scalia je bio jedan od četiriju sudaca koji su tvrdili da je ObamaCare neustavan, ali je presudio glas predsjednika suda Johna Robertsa, što je za konzervativnu Ameriku bio šok jer je Robertsa u Vrhovni sud postavio George Bush 2005.

  • IMENOVANJE LIBERALNOG SUCA u Vrhovni sud za republikance bi bio poraz ravan porazu na sljedećim predsjedničkim izborima i zato će na sve moguće načine blokirati Obamin prijedlog

Imenovanje liberalnog suca u Vrhovni sud za republikance bi bio poraz ravan porazu na sljedećim predsjedničkim izborima i panika koja je zavladala u njihovim redovima može objasniti zašto se McConnell zaletio s izjavom da Senat neće raspravljati o Obaminu prijedlogu. Čelnici Republikanske stranke brzo su krenuli u sanaciju štete jer su shvatili da bi mogli izgubiti puno više od Vrhovnog suda i predsjedničkih izbora. Naime, lako bi se moglo dogoditi da republikanci izgube i većinu u Senatu. Iako je taj scenarij vrlo teško očekivati, odbijanje rasprave o Obaminu prijedlogu birači bi mogli kazniti u nekoliko država u kojima se republikanski senatori bore za novi mandat. U državama poput Pennsylvanije ili Ohija demokratski kandidati opasno prijete i prednost od četiri mandata, koliko republikanci trenutno imaju u Senatu, mogla bi nestati i demokrati bi ponovno mogli preuzeti Senat. U tom slučaju moguća pobjeda republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima ne bi imala toliku težinu jer se vodstvo Republikanske stranke nada da će u idućem mandatu kontrolirati i Kongres i Bijelu kuću, a ako ne prihvate Obamina kandidata za suca Vrhovnog suda, njihov bi predsjednik predložio svog kandidata s kojim bi se nastavila konzervativna prevlast u tom tijelu.

PLAN REPUBLIKANACA mogao bi pokvariti i Obama imenom kandidata za novog suca Vrhovnog suda. Samo nekoliko sati nakon Scalijeve smrti, u američkim medijima počelo se spominjati ime Srija Srinivasana kao vrlo izglednog Obamina kandidata. Riječ je o vrlo cijenjenom sucu Federalnog suda u Washingtonu koji je rođen u indijskom gradu Chandigarhu, ali je u ranoj mladosti stigao u SAD i završio prestižno sveučilište Stanford. Razlog zbog kojeg bi Srinivasana bio logičan Obamin izbor je taj što ga je Senat prije nešto više od dvije godine potvrdio kao suca Federalnog suda u Washingtonu i to s 97 glasova za i niti jednim protiv. Za Srinivasana su tada glasovali i neki senatori koji su danas borci za republikansku predsjedničku kandidaturu poput Teda Cruza i Marca Rubija, a za njega je glas dao i vođa senatske većine McConnell. Obamina strategija u ovom slučaju bila je jasna, republikanci bi vrlo teško američkoj javnosti objasnili zašto ne žele ni raspravljati o čovjeku za kojeg su nedavno svi digli ruku i postavili ga na važnu pravosudnu funkciju. U svakom slučaju, u ovoj političkoj igri visokih rizika ulog za republikance je puno veći nego za Obamu koji bi u slučaju pobjede mogao ostati zapisan kao predsjednik koji je u posljednjoj godini mandata trajno promijenio političku sliku SAD-a.

Komentiraj