Nakon što je dvanaest godina radila u policiji, između ostaloga i u odjelu za kriminalističke istrage, Clare Mackintosh napustila je 2011. policijsku službu kako bi bila novinarka – slobodnjak i savjetnica za društvene medije, a sad je spisateljica s punim radnim vremenom. Osnivačica je književnog festivala Chipping Norton i živi u Cotswoldsu sa suprugom i troje djece. Prvijenac te engleske spisateljice “Pustila sam te” inspiriran istinitim događajem, prometnom nesrećom koja je završila smrću djeteta i bježanjem počinitelja s mjesta nesreće, odmah nakon što je objavljen postao je bestseler u brojnim državama, a već su otkupljena i prava za film. U ekskluzivnom intervjuu za Nacional autorica, osim o knjizi i jakom odjeku koji je izazvala, govori i o vlastitoj tragediji, smrti djeteta, koja joj je dala snagu za pisanje.

NACIONAL: Vaša knjiga “Pustila sam te” nedavno je osvojila nagradu za najbolji kriminalistički roman u Velikoj Britaniji, što je zapravo samo još jedno u nizu priznanja koja ste dobili za taj prvijenac. Jeste li iznenađeni tolikim odjekom knjige?

Očarana sam! Neprestano me iznenađuje i očarava sve to što se događa. Svaki pisac želi da su njegove ili njezine knjige čitane, a svaka nagrada ili postignuće znači i više čitatelja, što je prekrasno.

NACIONAL: Priča je to inspirirana istinitim događajem, prometnom nesrećom u kojoj je smrtno stradalo dijete. To se dogodilo dok ste vi radili kao policijska službenica. Koliko dugo ste ondje radili i koliko vam je taj događaj promijenio život?

Tek sam bila počela raditi u policiji kad se ta nesreća dogodila. Bila sam mlada i neiskusna i zaista me to sve šokiralo. Nisam mogla razumjeti kako netko može nekog udariti autom i pobjeći s mjesta nesreće. Zaista sam gajila iskrene duboke osjećaje za majku tog djeteta koje je stradalo. Provela sam u policiji 12 godina i vidjela mnogo stravičnih stvari, ali malo njih imalo je tako snažan utisak na mene kao taj događaj.

NACIONAL: Kako je bilo raditi u policiji, koliko vam je to oblikovalo život? Zašto ste odlučili napustiti tu službu? I sami ste doživjeli strašnu tragediju, vaš sin je umro. Kako ste uspjeli transformirati tu tragediju u inspiraciju?

Mislim da ne bih postala pisac da nisam radila u policiji. Taj mi je posao dao iskustvo za toliko mnogo različitih zločina i ljudskih emocija. Kad je moj sin umro, njegova smrt promijenila je sve. Svi moji prioriteti su se promijenili i shvatila sam što je zaista važno u životu. Počela sam razmišljati o tome kako nas tugovanje i trauma promijene; to sam istraživala u “Pustila sam te”.

NACIONAL: “Pustila sam te” je priča s mnogo obrata u radnji, ali je zapravo priča o krivnji, tugovanju, lošim odlukama, ali i o ljubavi, prijateljstvu, obitelji. Koliko vam je to važno?

Sve je to iznimno važno. Svi možemo imati sve materijalne stvari na svijetu, ali ako nemamo snažnu vezu, nemamo ništa. Fasciniraju me interakcije braće i sestara, roditelja i djece, partnera, prijatelja, a sve te veze mijenjaju se usred stresnih situacija.

NACIONAL: Važna tema knjige je i obiteljsko nasilje, posebno prema ženama. Kako gledate na taj problem? Zašto danas još uvijek nerado razgovaramo o tome, a većina okreće glavu kad sumnja ili svjedoči takvom nasilju?

Stvari su se jako popravile, postoji mnogo podrške žrtvama obiteljskog nasilja, ali mnogim je žrtvama – muškarcima i ženama – teško krenuti naprijed. To je dijelom zato što se boje reprize onoga što su proživjeli, ali i zbog efekta oslabljenja nasilnih veza. Važno je biti na oprezu i reagirati na svaki znak zlostavljanja, a jednako je važno biti spreman pružiti podršku onima u nevolji.

NACIONAL: Kako vidite položaj žene danas u svijetu? Što se mora poboljšati?

Strastvena sam feministica i mislim da se još uvijek u tom području može napraviti puno više. Žene su još uvijek podzastupljene u vladi, ali i na višim menadžerskim pozicijama, još uvijek primaju manju plaću za isto radno mjesto koje obavljaju njihovi muški kolege. Važno je prepoznati štetu koju mogu prouzročiti čak i sitne stvari; dječje igračke koje su predstavljene kao one „za dečke“ i „za djevojčice“, primjerice, ili naslovi u novinama koji sugeriraju da je važnije što političarka odjene nego koje političke odluke donosi. Svi imamo uloge u tome da generacije koje dolaze osvijestimo da cijene jednakost.

NACIONAL: Koliko vam je važno biti snažna žena?

Jako važno. Želim biti dobar uzor svojoj djeci, a bitno je pokazati im da žene mogu postići sve ono što mogu i muškarci.

NACIONAL: Što vam je bio cilj s ovom knjigom?

Željela sam promijeniti percepciju koju svi imamo o tome tko je „dobar“ a tko „loš“: stvarnost je, naravno, takva da dobro i loše postoji u svima nama. Isto tako, željela sam pokazati „naslijeđe“ koje trauma ostavlja za sobom; način na koji utječe na naše veze i budućnost naših života. Ali, prije svega, pisala sam da zabavim i nadam se da će čitatelji uživati u mojoj knjizi “Pustila sam te”.

Komentiraj