‘SMRT SE MOGLA IZBJEĆI’ Obitelj Julesa Bianchija tuži Formulu 1, FIA-u i Marussiju

Obitelj preminulog vozača Formule 1 Julesa Bianchija najavila je tužbu zbog njegove smrti koja se, prema njihovom mišljenju, mogla izbjeći.

25-godišnji Francuz zadobio je kobne ozljede glave kada se njegov bolid zabio u kran na Grand Prixu u Japanu u listopadu 2014. godine. Obitelj Bianchija namjerava tužiti FIA-u, Marussiju i Formula One Group Bernia Ecclestonea.

“Njegova se smrt mogla izbjeći”, rekao je odvjetnik Julian Chamberlayne. Obitelj vjeruje da su djela jednog ili više spomenutih aktera mogla spriječiti nesreću. Tvrde kako su počinjene greške u planiranju, tajmingu, organizaciji i provođenju utrke. Naglašavaju i kako se utrka održala u vrlo opasnim uvjetima tijekom sezone tajfuna u Japanu.

Nakon nesreće FIA je provela istragu, u kojoj je zaključeno kako Bianchi nije dovoljno zakočio kako bi izbjegao gubitak kontrole nad bolidom.

Bianchi je preminuo 17. srpnja 2015. godine, devet mjeseci nakon nesreće. Utrka na Suzuki bila je njegova 31. u Formuli 1. On je prvi vozač koji je preminuo nakon posljedica nesreće na stazi još od Ayrtona Senne i Rolanda Ratzbenbergera u Imoli 1994. godine.

Komentiraj