FaH

SMRT PRIPADNIKA KASTE NEDODIRLJIVIH: Suspendirano 14 indijskih policajaca

Četrnaest policajaca je suspendirano u Indiji nakon sumnjive smrti pripadnika kaste dalit, bivši nedodirljiv, za kojeg se sumnja da je bio izložen meučenjima i ubijen u pritvoru, doznaje se u petak od policije.

Kamal Valmiki je pronađen obješen u ćeliji u srijedu, dan nakon što je uhićen zbog krađe u Kanpuru, u državi Uttar Pradesh, na sjeveru zemlje.

Njegova obitelj optužuje jednog policajca da ga je mučio do smrti i zatim objesio kako bi izgledalo da se radi o samoubojstvu.

“Suspendirali smo 14 policajaca”, rekao je šef policije Kanpura.

Obitelj žrtve tvrdi da je uhićeni bio prisiljen priznati krađu i istučen do smrti. Još nisu poznati rezultati obdukcije.

Stotine prosvjednika blokirale su lokalni autoput nakon objave njegove smrti i u znak prosvjeda protiv nepravdi prema zajednici dalita. Policija u Indiji često zlostavlja zatvorenike koje muči kako bi priznali nedjela.

Više od 1200 osoba je ubijeno u policijskim postajama između 2000. i 2013., prema službenim podacima, dok je prema jednom izvješću Nacionalnog povjerenstva za ljudska prava iz 2012. više do 12.000 ljudi ubijeno u policijskim postajama i zatvorima između 2001. i 2010.

Komentiraj