Smrt na snimanju serije “Gospodar prstenova: Prstenovi moći”, PETA reagirala

U tijeku je snimanje druge sezone serije „Gospodar prstenova: Prstenovi moći” u produkciji streaming platforme Amazon Prime Video čiji je glasnogovornik potvrdio kako je prošlog tjedna na setu preminuo jedan konj. „S dubokom žalošću potvrđujemo da je konj koji je sudjelovao u snimanju preminuo 21. ožujka. Incident se zbio tijekom jutra dok se konj uvježbavao pred snimanje probnih scena. I veterinar i predstavnik organizacije American Humane Association bili su prisutni. Neovisna autopsija potvrdila je da je konj preminuo od srčanog zastoja“, stoji u priopćenju glasnogovornika kompanije Amazon Studios.

Kako saznaje portal Deadline, više od 30 konja korišteno je tog dana za potrebe snimanja serije. Kompanija The Devil’s Horsemen, koja je bila zadužena za konje, već je radila na velikim filmskim hitovima kao što su „Wonder Woman“, „Liga pravde“ i „Transformers: The Last Knight“ te serijama „Igra prijestolja“ i „Kruna“. Ovo je prvi slučaj, u 50-godišnjoj povijesti kompanije, da je njihov konj preminuo. Prema dostupnim informacijama, konj je stajao u grupi od 20 konja kada je došlo do srčanog zastoja. Daily Mail je objavio kako su se konji pripremali za scenu bitke. Nakon što se konj srušio, svi prisutni zamoljeni su da se udalje na 30 do 45 minuta dok se tijelo ne odnese. Nakon toga, saznaje Deadline, nastavljeno je snimanje.

Prva sezona serije „Gospodar prstenova: Prstenovi moći” snimana je na Novom Zelandu dok se druga sezona snima u Velikoj Britaniji.

Organizacija PETA reagirala je na ovaj događaj s priopćenjem. “Čini se da je život pod zemljom s orcima uobičajen za producente ‘Prstenova moći’, jer imaju opciju koristiti CGI, mehaničke uređaje i druge humane metode koje ne bi tjerale ranjive konje u smrt na snimanju”, stoji u priopćenju. “PETA poziva autore serije — i sve druge producente — da krenu u novu misiju bez korištenja pravih konja. Ako ne mogu izbjeći iskorištavanje životinja za svoju umjetnost, trebali bi pronaći novi medij, jer nitko ne želi vidjeti nastavak tv serije s mučenjem kao temom.”

Iako su rijetki, i dalje se događaju smrti konja na setu. Prošlog ljeta konj se srušio i uginuo tijekom snimanja serije „The Gilded Age“. Najmanje tri konja umrla su na snimanju HBO-ove drame o konjskim utrkama „Luck“, a više od desetak životinja, uključujući konje, umrlo je tijekom snimanja franšize „Hobbit“. Takvi su smrtni slučajevi potaknuli raspravu o korištenju životinja na snimanju, a brojne grupe zalažu se za korištenje vizualnih efekata.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner