Smrt Josifa Staljina, službena verzija navodi da je doživio moždani udar

Neke okolnosti smrti Josifa Staljina danas su ipak povijesne činjenice. Staljin je preminuo u svojoj rezidenciji na selu u Kuntsevu. Bila je to dobro čuvana kuća i 28. veljače 1953. godine Staljin je prvo s društvom pogledao film, za kojim je uslijedila gozba, a potom i terevenka. Te noći Staljin je otišao u krevet oko četiri ujutro.

Iako je imao punu kuću tjelohranitelja, bila je dobro poznata stvar da ga nisu smjeli u kući ometati u svakodnevnom životu, to im je bilo najstrože zabranjeno. Ironijom sudbine ispalo je da je to bio jedan od dva glavna poteza paranoičnog i svojeglavog diktatora koji su ga na kraju došli glave. Došlo je jutro, a Staljin nije izlazio iz sobe, smatrali su da se još nije probudio. Moguće je da su isprva mislili da je duže ostao u krevetu zbog pijanke od prethodne noći. Međutim, prolazio je dan, a Staljin i dalje nije izlazio iz sobe. I dalje nikome nije padalo na pamet izazivati sudbinu, pa ući.

Tek u 22 sata 1. ožujka državni vrh je naredio čuvarima da uđu, da bi ga pronašli kako leži na tepihu između stola i kauča. Službena verzija kaže da je Staljin doživio snažni moždani udar, a u tom trenutku nikoga nije bilo u njegovoj blizini da mu pomogne. Četiri dana kasnije Staljin je umro.

Komentiraj