Goran Stanzl/PIXSELL

SMRT DJEČAKA NA REBRU Ministarstvo imenovalo Povjerenstvo za nadzor

Majka jednaestogodišnjeg dječaka Petra Bedića Marića iz Domašinca kod Čakovca, koji je preminuo 22. siječnja u zagrebačkom KBC-u Rebro, ispričala je hrvatskim medijima potresnu priču o okolnostima koje su dovele do smrti njenog sina.

Dječak je bolovao od od aplastične anemije i u kolovozu 2018. transplantirana mu je koštana srž nesrodnog donora. Majka je ustvrdila ad KBC Rebro nema uvjete za transplatacije kod djece, a požalila se i na higijenske uvjete na odjelu, te navela kako se njezino dijete u bolnici zarazilo opasnom bakterijom.

Dodala je i kako su liječnivi vrlo rijetko obilazili njenog sina te istaknula kako je dječak teško podnosio lijekove koje su mu liječnici davali. Kasnije je saznala da je prtimao lijekove za odrasle. Majka je imala pritužbe i na medicinske sestre i njihovo ophođenje s njom i njenim sinom.

“Da smo mi znali i 10 posto ovog kako su vodili liječenje našeg sina i ophodili se prema njemu, kao i da smo znali za neodgovornost vodećeg i jedinog liječnika koji je vodio njegovo liječenje, ne bismo krenuli ovim putem liječenja koje je naše dijete odvelo u smrt, a da ne govorimo o preteškoj patnji koju je dijete prošlo u 21. stoljeću”, ispričala je majka za Index.

Ministarstvo zdravstva u srijedu je priopćilo kako su slijedom zaprimljenog upita majke vezano uz liječenje njenog pokojnog sina, zatražili očitovanje KBC-a Zagreb, te kako je KBC Zagreb imenovao Povjerenstvo za unutarnji nadzor ovog slučaja, koje će izvršiti analizu svih navoda vezano uz ovaj slučaj, te o istome izvijestiti.

U srijedu su se oglasili i iz KBC-a Zagreb. “Svjedoci smo beskrupuloznog napada iz dijela medijskog prostora koji koristi razumljivu roditeljsku bol i nesreću i u ovoj fazi žalovanja očekivanu reakciju traženja krivca za patnju i smrt njihovog djeteta, čija se svrha možda ogleda tek kao raspirivanje boli, buđenje „pravedničkog“ gnjeva, nasilno otvaranje očiju koje ne vide za njihove potrebe iskonstruiranu istinu.

Obrazac je to koji je u ranijim vremenima rezultirao i nedužnim žrtvama. U želji da istinu ne pokrije mrak, a da istovremeno nijedan kamen ne ostane neotkriven u potrebi da rekonstruiramo cijeli tijek ovog neželjenog događaja, naša kuća je danas formirala povjerenstvo za stručni nadzor u kojem su između ostalih i zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb, predstojnik Klinike za pedijatriju i glavna sestra KBC-a.

Mislimo da je u ovom slučaju nažalost došlo do prekida lanca povjerenja između struke i roditelja bolesnika i uložit ćemo svaki napor da ustanovimo u kojem se trenutku to dogodilo i kako spriječiti da se to više ne ponavlja”, navodi se u njihovom priopćenju.

Komentiraj