epa

“SMRT AMERICI” Prosvjedi u Iranu

Uz povike “Smrt Americi” Iranci su u nedjelju prosvjedovali uoči nametanja američkih sankcija toj zemlji obilježavajući istodobno godišnjicu osvajanja američkog veleposlanstva u Teheranu tijekom Iranske revolucije 1979.

 

Tisuće studenata u okviru prosvjeda koji su organizirale vlasti u glavnom gradu Teheranu spalile su američke zastave, fotografije predsjednika Donalda Trumpa i druge američke simbole ispred nekadašnjeg sjedišta američke diplomatske misije.

Ekstremisti su 4. studenoga 1979. upali u zgradu američkog veleposlanstva ubrzo nakon svrgavanja šaha i 52 Amerikanaca držana su 444 dana u zatočeništvu. Od tada dvije su zemlje u neprijateljskim odnosima podržavajući suprostavljene strane na Bliskom istoku.

Iranski državi mediji tvrde da su se pozivu na prosvjede odazvali milijuni u gradovima širom zemlje potvrđujući na skupovima odanost vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Ali Hamneju.

Svake se godine na dan osvajanja zgrade američkog veleposlanstva održavaju protuamerički prosvjedi u Iranu.

Odnosi dvije zemlje dodatno su pogoršani nakon što je američki predsjednik u svibnju odlučio povući se iz sporazuma o ograničavanju iranskog nukelarnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Američka administracija u ponedjeljak će uvesti sankcije protiv Irana kojima cilja na njihov naftni i bankarski sektor.

SAD želi prisiliti Iran da odustane od nuklearnog i balsitičkog programa te okonča potporu koju pruža militantima na području Bliskog istoka.

Komentiraj