Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u srijedu je u središtu grada otvorio Kuću za roditelje, koja je predviđena za smještaj roditelja djece koja se nalaze na liječenju ili rehabilitaciji u Splitu.

Kuća za roditelje ima prostorije površine 350 četvornih metara i sadrži devet dvokrevetnih soba, dva dnevna boravka s čajnim kuhinjama, dva tuša te četiri sanitarna čvora.

Grad Split je s ukupno 295 tisuća kuna uredio i opremio prostorije te osigurao recepcionera, a prije uređenja Kuće konzultirao se s Centrom za socijalnu skrb i splitskim KBC-om s kojima je postignut dogovor, pa će roditelji s uputnicom za bolničko liječenje ili pregled koji duže traje, te uz dokaz da nisu ekonomski sposobni platiti smještaj, dobiti pravo na korištenje Kuće za roditelje.

“Kada smo prikupili podatke vidjeli smo da je smještaj roditelja slabijeg imovnog stanja koji žive van grada, a djeca im se liječe u Splitu, veliki problem jer obitelj nema financijsku mogućnost da duže vrijeme čekaju svoju bolesnu djecu. Zato smo i uredili ovaj prostor, koji nam je ostao kao drugi dio do prostora uređenog prije tri godine za potrebe beskućnika. Ukupan prostor za beskućnike i za roditelje djece koja se liječe u Splitu je 700 kvadrata”, kazao je gradonačelnik Baldasar. Dodao je da će Kućom za roditelje upravljati Udruga nezaposlenih Splitsko-dalmatinske županije.

Kazao je da je uređenjem tog prostora završio svoj četverogodišnji ciklus uređenja najnužnijih socijalnih prostora. Podsjetio je da je prije tri godine uredio prostor za beskućnike kojim upravlja Udruga MoSt, a sada u njihovom susjedstvu otvara Kuću za roditelje. Uz uređenje Doma “Maestral”, gradonačelnik je podsjetio i da je izrađena arhitektonska studija projekta “Četiri palme”, u kojem će se od bivše gostionice na Blatinama izgraditi stanovi za štićenike tog doma, iz kojeg godišnje nakon punoljetnosti izlazi od dva do pet štićenika.

Savjetnica gradonačelnika za socijalnu skrb Nina Miličević rekla je da će za boravak u Kući za roditelje prednost imati roditelji iz socijalno ugroženijih obitelji, koji su prisiljeni dolaziti u Split kao regionalni centar, ne samo KBC-a, već i Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”, “Slava Raškaj” ili Doma za odgoj djece i mladeži “Brda”. “Grad Split na taj način želi pomoći roditeljima iz cijele regije da ovdje mogu biti uz svoju djecu na dostojanstven način”, kazala je Miličević.

Predsjednica Udruge nezaposlenih Splitsko-dalmatinske županije Jasminka Lemo je naglasila kako će u Kući za roditelje raditi nezaposleni koji nemaju nikakva primanja. Grad je namijenio 70 tisuća kuna za dvije osobe iz Udruge nezaposlenih koje će raditi na recepciji. Prve korisnike u Kući za roditelje Grad očekuje već u prvim danima 2017. godine.

Komentiraj