Bivši hrvatski premijer Tim Orešković, nakon manje od godine dana, smijenjen je s funkcije potpredsjednika za poslovnu efikasnost u izraelskoj farmaceutskoj tvrtki ‘Teva Pharmaceuticals Industries’, doznajemo iz dobro upućenih izvora bliskih poslovnim krugovima.

Prije desetak dana na mjesto novog izvršnog direktora i predsjednika ‘Teve’ izabran je Kare Schultz, koji je donedavno bio izvršni direktor u danskoj farmaceutskoj tvrtki Lundbeck, pa je moguće kako je do Oreškovićeve smjene došlo zbog toga promjene u vrhu kompanije, tvrde izvori i dodaju da je 30. rujan formalni datum kada bi Orešković trebao biti smijenjen s funkcije. Schulz je na toj dužnosti naslijedio Yitzhaka Peterburga, privremenog direktora najvećeg proizvođača generičkih lijekova u svijetu, u čijem je vlasništvu i hrvatska Pliva.

Inače, neke procjene govore kako je Orešković na toj viskoj poziciji mogao zarađivati i više od milijun dolara godišnje.

To se da zaključiti iz dosadašnjih plaća visokih menadžera koje Teva, kao dioničko društvo, objavljuje javno u godišnjim izvještajima. Naime, u upravi Teve osnovne se plaće kreću od 800 tisuća do 1.3 milijuna dolara, a za one na najvišim pozicijama, plaće su još i veće.

Tako je, primjerice, u 2015. godini predsjednik uprave Teve, Erez Vigodman zaradio 4,5 milijuna dolara, dok je vicši CEO Allan Oberman imao primanja od vrtoglavih 7,3 milijuna dolara.

Komentiraj