SMJENA SNAGA U PARLAMENTU? Diplomat analizirao odluku Macrona: ‘Prenaglio je, u Francuskoj nije popularan’

Autor:

epa11373966 French President Emmanuel Macron gestures as he delivers a speech on the occasion of the European Festival on Neumarkt square in Dresden, Germany, 27 May 2024. Macron visits Germany from 26 to 28 May. The French President and Federal President Steinmeier will visit several regions of Germany together. It is the first state visit - the highest form of visit in diplomatic protocol - by a French president to Germany in 24 years.  EPA/FILIP SINGER

HINa/EPA/FILIP SINGER

Dugogodišnji diplomat i novinar Mirko Galić gostovao je u programu N1 televizije gdje je komentirao odluku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da raspusti parlament. Govorio je i o izgledima da krajnja desnica Marine Le Pen preuzme vlast u državi.

“Marine Le Pen je svog oca, osnivača stranke, odstranila kada je pokušao utjecati na političku liniju stranke. Odrekla se i svog prijatelja, glavnog tajnika stranke kada je pokušavao kapitalizirati svoj položaj. Došla je po prvim anketama uoči izbora na gotovo 35% potpore, to je jedna osoba koja ne pušta vlast iz ruke”, rekao je Galić.

Radikalni stavovi Le Pen

“Što se suradnje s republikancima tiče, tamo se mogu raditi računi bez krčmara. Oni su ostaci ostataka nekadašnjih republikanaca i zadržali su samo skromni utjecaj. Ne vjerujem da bi pristali biti prirepak Nacionalnoj fronti od koje su se prije 25 godina jedva spasili.”

Le Pen nije na čelu države, ali da sutra dođe vjerojatno bi promijenila neke vrlo radikalne stavove poput potpune zabrane ulaska novih migranata i zabrane obiteljskog regrupiranja koje omogućava da oni koji su u Francuskoj mogu dovesti djecu iz prvog, drugog braka – kako je nastao i najveći val useljenika u Francusku.”

“Ona bi ukinula i mnoge socijalne povlastice koje uživaju migranti, dala bi nacionalnoj državi prerogative koje trenutačno drže europske vlasti”, rekao je Mirko Galić i dodao:

“Da Le Pen danas dođe na vlast, odrekla bi se i svojih vrlo čvrstih antimigrantskih stavova koji nisu ostvarivi u današnjoj europskoj i francuskoj situaciji.”

‘Odluka koja nema glavu, ni rep’

Komentirajući potez Emmanuela Macrona da raspusti parlament, Galić je rekao kako smatra da je ona – prenagljena.

“Pola radnog vijeka sam proveo u Francuskoj, ali teško mi je naći glavu i rep u ovoj odluci. Jednu bolest je išao rješavati lijekovima koji ne liječe tu bolest. Macron je nepopularan u Francuskoj, socijalne prosvjede je rješavao radikalnim i tvrdoglavim stavovima, stvorio je veliku napetost i socijalnu energiju koja se okrenula protiv njega”

“Ova situacija mi izgleda kao padobranac koji nije siguran hoće li mu se padobran otvoriti niti ima li uopće padobran u prtljazi.”

“Raspuštanje parlamenta je uvijek dvosjekli mač, čak i u normalnim vremenima”, ocjenjuje Galić:  “Sve se vrti oko predsjednika kad su redovne okolnosti, a redovne su kad su predsjednik i skupština iste političke boje. Kada nisu, ili nastaje kohabitacija koja je svaki put funkcionirala bolje nego u Hrvatskoj, ili predsjednik manevrira s onim što mu ostaje”, zaključio je za N1 televiziju.

Francusku čeka uzbudljiv rasplet

Nakon jučerašnje Macronove iznenadne objave da će se 30. ovog mjeseca ići na prijevremene izbore, i to nakon što je postalo jasno da je njegova stranka Renesansa zadobila udarac na EU izborima, stigle su i prve ankete koje potvrđuju – desničarska stranka Nacionalni skup (RN) osvojit će većinu glasova. No, vjerojatno ne dovoljno da bi mogli sami vladati. Naime, za apsolutnu većinu u francuskom parlamentu potrebno je 289 zastupničkih mjesta. Jučerašnje ankete pak prognoziraju da bi RN mogao dobiti između 235 i 265 zastupničkih mjesta.

To je i dalje puno više nego što Macronova stranka može očekivati. Trenutno u donjem domu parlamenta imaju 250, a nakon izbora 30. lipnja brojka će im se, sugeriraju ankete, prepoloviti. Prognozira se da će dobiti između 125 i 155 zastupničkih mjesta. Dakle, na pomolu je velika smjena snaga.

TEŽAK PORAZ! Le Pen potukla Macrona na europskim izborima, on u šoku raspustio parlament

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.