Šmit: “U Čakovcu su imali dva respiratora, a trebala su ga četiri pacijenta”

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Ivana Šmit upozorila je za RTL kako je bolnicama sve teže, rekavši kako “crni scenarij nije daleko”.

U Čakovcu se dogodilo da su imali dva respiratora, a trebala su ga četiri pacijenta. Šmit je kazala da strahuje od dolaska takvih situacija da će liječnici morati odlučivati kome spasiti život. “Toga se svi pribojavamo. Respiratori su prilagođen situacijama kada nemamo pandemije i zdravstvenim radnicima koji znaju s njima raditi. Ono što čujemo od kolega s terena jest da im ponestaje respiratora. U Sisku imamo oko 12-ak respiratora, ako ne računamo onaj transportni. Došli smo i mi u crveni dio što se tiče popunjenosti kapaciteta, ali tako je svugdje”, izjavila je Šmit.

HUBOL traži strože epidemiološke mjere. “Naši zahtjevi nisu politički, već zdravorazumski i epidemiološki. Hospitalizacije su dugotrajne, pogotovo one gdje se završava na respiratorima i gdje su liječenja do tri- četiri tjedna. Radi se i o trendu porasta, bez obzira na to što je tendencija porasta malo usporila. Crni scenariji nije daleko. Dani su sve hladniji i ljudi će sve više boraviti u unutarnjim prostorima”, objasnila je.

Ipak, u Zagrebu je bolje, drži ona. KB Dubrava je cijela postala Covid bolnica, a u HUBOL-u su time zadovoljni. “Čini se da se u ovom trenutku, osam mjeseci nakon početka pandemije uspjelo organizirati bolnice u Zagrebu, što se tiče Covid bolnice i ostalih pomoćnih centara. Ostaje otvoreno pitanje ostalih bolnica i tri velika grada Rijeke, Splita i Osijeka, kako će oni zbrinjavati Covid pacijente. Zagreb se uspio napokon organizirati”, kazala je Šmit.

 

Komentiraj