SMIRUJE TENZIJE: Grlić Radman: Mađarska je bila među prvima koja je priznala Hrvatsku

Dok burne reakcije ne prestaju zbog incidenta mađarskog premijera Viktora Orbana, hrvatski šef diplomacije Goran Grlić Radman smiruje situaciju i naglašava kako Mađarska vrlo dobro zna gdje je granica.

“Tu postoji jedno sjećanje, jedna povijesna reminiscencija od prije stotinu godina”, rekao je ministar novinarima.

“Nikad Mađari nisu tražili da im se nešto vrati, a u migrantskoj krizi su postavili žice tamo gdje su hrvatsko-mađarske granice, prema tome oni znaju gdje su granice“, dodao je nekadašnji hrvatski veleposlanik u Budimpešti.

Orban je i ranije objavljivao kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske, posljednji put u svibnju uoči ispita maturanata iz povijesti.

Šef hrvatske diplomacije kaže da o toj temi nikada nije razgovarao sa svojim kolegom Peterom Szijjartom. Svojatanja teritorija u Europskoj uniji “nisu zamisliva niti ih očekujemo“, istaknuo je Grlić Radman.

Mađarska bila među prvima koja je priznala integritet i neovisnost Hrvatske

Podsjetio je da je Mađarska bila među prvim zemljama koje su 1992. priznale teritorijalni integritet i neovisnost Hrvatske.

“Prošlost nismo pisali mi, ali imamo sadašnjost i budućnost je u našim rukama“, kazao je Grlić Radman i odnose Zagreba i Budimpešte nazvao  “strateškim, partnerskim i pragmatičnim“.

Šef oporbenih socijaldemokrata Davor Bernardić u ponedjeljak je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića prozvao “prijateljem Orbana koji svojata dijelove hrvatskog teritorija, a Plenković mu za nagradu isporučuje hrvatsku naftu u Budimpeštu“.

Grlić Radman kaže da je Bernardić “mlad čovjek i o politici nije puno naučio, ali nije ni o komunikaciji“.

“Gospodin Bernardić govori pamflete, uvijek istim rječnikom. Nema viziju, najlakše je optuživati“, dodao je ministar i odbacio optužbe da hrvatska vlada radi protiv hrvatskih interesa.

Komentiraj