Grad Beč

SMART CITY INDEX Grad Beč je ‘najpametniji’ grad na svijetu

Glavni austrijski grad nije samo grad s najboljom kvalitetom života, nego sukladno Smart City Indexu savjetodavnog poduzeća Roland Berger iz Njemačke i ‘najpametniji’ grad na svijetu.

Pojam smart city ili pametni grad obuhvaća mnoge elemente koji pridonose poboljšanju životnog prostora, počevši od javnog gradskog prijevoza sve do škola i javnih institucija. Težište svega leži na tehnološkim, ekonomskim i društvenim inovacijama. Sukladno ispitivanje koje je provelo društvo Roland Berger Strategy Consultants sa sjedištem u Njemačkoj, Grad Beč je sa svojom strategijom pametnog grada na prvom mjestu.

Prilikom usporedbe 87 svijetskih metropola uzeti su u obzir aspekti poput javne uprave, zdravstvenog sustava, obrazovanja, energetike i okoliša, mobilnost i dr. Na prvom mjestu našao se Beč, a slijede ga gradovi Chicago i Singapur. Sva su tri grada korištenjem digitalne tehnologije uspjeli odgovoriti ekonomskim, socijalnim i političkim izazovima postindustrijskog doba.

Grad Beč već godinama u područjima energetike, gradnje, mobilnosti i infrastrukture razvija inovativna rješenja primjenjiva u svakodnevnim situacijama. Jedan od najvećih projekata takve vrste izgradnja je nove gradske četvrti Aspern, koja omogućuje urbani život u kontaktu s prirodom, s manjim brojem automobila i maksimalnom uštedom energije i prostora. Tu se testiraju nove tehnologije i novi koncepti življenja.

“Raduje me da su naši ambiciozni ciljevi i strategije prepoznati. Bili smo dovoljno hrabri da u središte svoga rada za sljedećih nekoliko desetljeća stavimo zaštitu klime, održivi razvoj i visoku kvalitetu življenja. Ovaj se put pokazao uspješnim, a stanovnicima Beča garantira vitalan grad koji će bez grižnje savjesti ostaviti u nasljedstvo budućim generacijama”, izjavila je povodom objave istraživanja bečka dogradonačelnica iz redova zelenih, Maria Vassilakou.

Komentiraj