Za ustavne promjene kojima se šire ovlasti turskog predsjendika Tayyipa Erdogana glasovalo je u nedjelju 52.8 posto birača, objavila je državna novinska agencija Anadolija nakon 90 posto prebrojanih glasova, no u odnosu na ranije podatke postotak glasova “za” bitno se smanjio.

Glasovi protiv ustavnih promjena rastu, a u vodstvu su u Istanbulu, najvećem gradu u Turskoj, gdje je obrađeno 88 posto birališta, dodaje agencija.

Turski CNN prenosi nakon 93 posto prebrojanih glasova da se i glavni grad Ankara s nešto više od 50 posto izjasnio protiv ustavnih promjena.

Nakon prebrojavanja oko četvrtine glasačkih listića, 63 posto Turaka podržavalo je jačanje ovlasti predsjednika Erdogana.

Turska oporba žali se na nezakonitosti u korist Erdogana. “U tijeku su brojne nezakonitosti koje favoriziraju vladu, ali ‘ne’ će na kraju pobjediti”, rekao je Erdar Aksunger, zamjenik predsjednika glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP).

Visoko izborno povjerenstvo priopćilo je nekoliko sati prije zatvaranja birališta da će prebrojati i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni, odgovarajući na brojne primjedbe da izborni dužnosnici na biralištima nisu udarali pečate.

Ankete su uoči referenduma predviđale tijesnu prevagu pobornika izmjena ustava kojima će parlamentarna demokracija u Turskoj biti zamijenjena predsjedničkim sustavom, a Erdoganu će omogućiti da ostane na vlasti barem do 2029.

Rezultat referenduma odrazit će se na napete odnose Turske s Europskom unijom. Turska je zaustavila migrantski val prema Europe, ali Erdogan je najavio da će preispitati taj dogovor nakon referenduma.

“Ako Bog da, vjerujem da će naš narod odlučiti da otvori put bržem razvoju”, rekao je Erdogan na biralištu.

“Vjerujem u demokratski razum mojeg naroda.”

Pravo glasa imalo je 55 milijuna ljudi, a glasali su na 167.140 birališta.

Turski državljani u inozemstvu već su glasali.

Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP. O njima se odlučuje na referendumu jer nisu dobile dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Erdogan tvrdi da time želi osigurati stabilnost i gospodarski rast, dok kritičari smatraju da želi apsolutnu vlast.

Komentiraj