Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov najavio je u četvrtak da neće podržati predloženu izmjenu Zakona o nacionalnim vijećima, o kojemu se raspravlja u Skupštini Srbije, jer će zastupnička tijela manjina izgubiti samoupravne ovlasti budući da se nad njima uvodi državna kontrola.

“Proces izrade samog zakonskog prijedloga bio je netransparentan i neinkluzivan. Ostalo je nejasno i što je cilj zakona – je li bi nacionalno vijeće trebalo biti samoupravno tijelo ili produljena ruka države uprave. Na koncu, dobit ćemo atipičnu ustanovu koja je zakinuta kada su u pitanju samoupravne ovlasti a s druge strane, nije poznato na koji način bi bila dio sustava koji bi trebao raditi na zaštiti manjinskih prava“, izjavio je Žigmanov za hrvatske medije u Vojvodini.

Kao posebnu manjkavost zakonskog prijedloga on ističe „suspenziju prava političkim predstavnicima nacionalnih manjina da budu ključni ljudi u tijelima svojih zajednica, što smatramo apsurdnim“.

“Zamislite situaciju da politički predstavnik srpske zajednice u Hrvatskoj, čelnik SDSS-a Milorad Pupovac ne smije, zakonom, biti i predsjednik Srpskog narodnog vijeća. Takva vrsta ograničenja, bojim se da se kose s osnovnim ustavnim načelima. Pravo svakoga građanina je da bude biran, i da bira“, naveo je Žigmanov, koji je zastupnik u Skupštini Srbije.

Najjasnija vrsta isključenosti vodstva manjina iz procesa donošenja odluka, dodaje, vidi se u nemogućnosti da sudjeluju u raspodjeli novca iz fonda za nacionalne manjine.

“To je besmislica koja se ne viđa u demokratskim razvijenim sustavima koji imaju razvijene manjinske politike“, konstatirao je Žigmanov.

„Na koncu, to će tijelo biti svedeno na jednu administrativnu jedinicu koja svaka tri mjeseca mora slati financijsko izvješće. Pa to ne čini ni jedno tijelo državne uprave, niti javna ustanova ili agencija. Ono će biti pod stalnim nadzorom mjerodavnog ministarstva tako što će sve odluke nacionalnih vijeća ići na suglasnost, gdje odluka može biti odbačena. Ta vrsta kontrole izvršne vlasti može dovesti do apsurda namjeru da nacionalna vijeća budu samoupravna tijela“, rekao je predsjednik DSHV-a.

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina je na dnevnom redu Skupštine Srbije od utorka.

Vodstvo hrvatske zajednice još je tijekom trajanja javne rasprave prije dva mjeseca ukazivalo na štetnost predloženih zakonskih rješenja.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić je naglasio da će Srbija „umjesto jačanja, izmjenama Zakona o nacionalnim vijećima pridonijeti slabljenju institucionalnoga položaja nacionalnih vijeća – zastupničkih tijela nacionalnih manjina“.

Naveo je kako će se HNV nastaviti protiviti takvim izmjenama Zakona o nacionalnim vijećima jer one utječu na umanjivanja stečenih prava manjina i ograničavaju pravo na manjinsku samoupravu.

Zakon o nacionalnim vijećima usvojen je 2009. u Skupštini Srbije. On definira da nacionalna vijeća predstavljaju nacionalnu manjinu u području obrazovanja, kulture, obavještavanja na jeziku nacionalne manjine i službene uporabe jezika i pisma.

Komentiraj