Rio de Janeiro će pokušati uvjeriti brazilsku vladu da u gradu ostavi snage sigurnosti koje su štitile Olimpijadu  kako bi se smanjio kriminal, rekao je u četvrtak državni tajnik za javnu sigurnost Jose Mariano Beltrame.

Brazil je angažirao oko 85.000 policajaca i vojnika, otprilike dvostruko od broja pripadnika snaga sigurnosti koji su štili Olimpijske igre u Londonu 2012.,  kako bi osigurao zaštitu građana i i oko 500.000 turista koji su došli na igre u Rio de Janeiru.

Savezna je vlada dala i zajam od oko 890 milijuna dolara za troškove osiguranja Olimpijskiih igara.

“Moramo se udružitii i integrirati snage kako bi se suprotstavili nasilju koje je u potpunosti izbjeglo nadzoru”, rekao je Beltrame na koferenciji za tisak. “Dokaz što možemo zajedno učiniti su Olimpijske igre i druga događanja”.

Već je odlučeno da vojnici ostaju i tijekom Paraolimpijskih igara koje počinju idućeg tjedna te tijekom gradskih izbora u Riju idućeg mjeseca.

Vlada Rio de Janeira je u lipnju proglasila financijsko izvanredno stanje kada je gospodarska kriza drastično smanjila prihode od poreza i ugrozila osiguravanje javnih usluga radi čega joj je upućena savezna pomoć.

Posljednji podaci Instituta za javnu sigurnost Rija pokazali su da je u srpnju u odnosu na prošlu godinu porastao broj ubojstava, nasilnih razbojništava i krađa automobila.

Komentiraj