Borna Filic/PIXSELL

Smanjene američke zalihe podigle cijene nafte

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima budući da su smanjene američke zalihe i optimistične prognoze globalne potražnje prigušile zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50,26 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 43,5 dolara.

 

  • “Kretanje (cijena nafte) može se jako dobro dovesti u vezu s kretanjem dolara”, tumači analitičar Bjarne Schieldrop iz tvrtke SEB u Oslu.

 

 

U fokusu tržišta bio je danas pad zaliha sirove nafte i benzina u SAD-u u prošlom tjednu. Prema jučer objavljenim službenim podacima, zalihe sirove nafte smanjile su se za 1,7 milijuna barela a zalihe benzina za 1,3 milijuna barela. Podaci su signalizirali snažnu potražnju u SAD-u, najvećem potrošaču nafte u svijetu.

Dodatno je cijene nafte poduprlo slabljenje dolara naprema košarici valuta u ovom tjednu. Iako se zelena novčanica u četvrtak oporavila, u srijedu se spustila na najnižu razinu u mjesec dana. Slabiji dolar pojeftinjuje naftu za vlasnike ostalih valuta i time podupire potražnju.

“Kretanje (cijena nafte) može se jako dobro dovesti u vezu s kretanjem dolara”, tumači analitičar Bjarne Schieldrop iz tvrtke SEB u Oslu. “To je po mom mišljenju bio jasan pokretač”, dodaje.

Dodatnu su potporu naftna tržišta crpila iz jučer objavljene prognoze Međunarodne agencije za energiju (IEA) prema kojoj bi potražnja za naftom ove godine trebala rasti 200 tisuća barela dnevno više nego što su prethodno procjenjivali, odnosno 1,6 milijuna barela dnevno. Bio bi to najsnažniji rast u pet godina, napominju u IEA-i.

U takvom je okruženju zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe pala u drugi plan. Prema procjeni analitičara, trenutno se u svijetu proizvodi oko tri milijuna barela dnevno više nego što je potrebno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 47,09 dolara, što znači da je pala za 57 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentiraj