Smanjen angažman vatrogasaca na području Banije zbog vremenskih uvjeta

Zbog loših vremenskih prilika tijekom ponedjeljka, vatrogasne su snage nastavile s intervencijama, ali sa smanjenim intenzitetom.

Vremenski uvjeti, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice, onemogućavali su puni angažman vatrogasaca na poslivima koji su se do sada intenzivno radili – uklanjanje oštećenih dimnjaka, sanacija krovišta, uklanjanje crjepova i osiguravanje ruševnih zgrada.

“Odrađivale su se one intervencije koje su bile žurne i uvjetovale sanaciju objekta (najčešće krovova) kako ne bi vremenske nepogode uzrokovale još veće štete. Sukladno navedenom otpušten je jedan dio vatrogasaca te se na terenu nalazi potreban broj vatrogasaca za trenutnu situaciju. Zbog navedenih vremenskih prilika smanjen je broj intervencija i potreba za vozilima za rad na visini i specijalnim kranovima te se očekuje po popravljanju vremenskih prilika da će se isti povećati”, navodi se u priopćenju HVZ-a.

Na području Vatrogasnog operativnog zapovjedništva (VOZ) Glina angažirano je 75 vatrogasaca sa 22 vozila s područja VZŽ Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Državna vatrogasna intervencijska postrojba Šibenik i Split. Evidentirano je 148 intervencija.

Na području VOZ Sisak angažirano je 35 vatrogasaca s 10 vozila iz lokalnija DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska. Evidentirane su 32 intervencije, među kojima se ističe uklanjanje zvona s katedrale.

Na području VOZ Petrinje angažirana su 53 vatrogasca sa 14 vozila s područja VZŽ Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske, Dubrovačko-neretvanske, Požeško-slavonske, Ličko-senjske i Državna vatrogasna intervencijska postrojba Dubrovnik. Evidentirana je jedna intervencija.

Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28. prosinca 2020. do dana 11. siječnja 2021. na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko- moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 7152 vatrogasca sa 1931 vatrogasna vozila, a odrađeno je 8243 intervencija.

Stigao konvoj pomoći bavarskih vatrogasaca

Bavarski vatrogasci dostavili su u ponedjeljak veliku količinu vatrogasne opreme za potrebe vatrogasaca angažiranih na saniranju posljedica potresa. Oko 300 vatrogasnih organizacija s područja Bavarske počelo je s prikupljanjem opreme nakon potresa koji je pogodio područje Siska, Petrinje i Gline.

Pomoć su dovezla 43 vatrogasca s 22 vatrogasna vozila predvođena predsjednikom Vatrogasne zajednice Bavarske Johannom Eitzenbergerom i njegovim zamjenikom. Prikupljeno je oko 15000 pojedinačnih komada opreme, od osobne zaštitne opreme, do ljestvi i agregata. “Mi smo tu da pomažemo jedni drugima i uistinu nam je drago da možemo pomoći hrvatskim vatrogascima. Svakako želimo da suradnja između Vatrogasne zajednice Bavarske i Hrvatske vatrogane zajednice i u budućnosti bude uspješna”, rekao je Johann Eitzenberger.

Nastavljena sanacija oštećenih objekata u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba su 11. siječnja imali 54 tehničke intervencije uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja oštećenih crijepova i fasada te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata. Na navedenim tehničkim intervencijama sudjelovalo je 290 vatrogasaca sa 119 vatrogasnih vozila, a saniranje posljedica ovog potresa vatrogasne snage Grada Zagreba nastavljaju do daljnjeg.

Vatrogasci iz JVP-a i DVD-a sa područja Zagrebačke županije bili su angažirani na novih 13 tehničkih intervencija na kojima je sudjelovalo 36 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila.

Komentiraj