Službeno: IFAB privremeno odobrio pet zamjena, ali i nekorištenje VAR-a

IFAB (glavno tijelo za propisivanje ‘Pravila nogometne igre’) je danas izglasao predložene promjene u nogometnoj igri. Iste su uvedene kao posljedica pandemije novog koronavirusa koji je posljedično propisanim mjerama država diljem svijeta paralizirao mnoge grane gospodarstva, pa tako i nogomet.

Promjene koje su izglasane su privremene i na snagu stupaju odmah, a u primjeni će biti do konca aktualne godine. Iz FIFA-e su već naglasali da će u komunikaciji s IFAB-om, ovisno o situacijama u nogometnim ligama diljem svijeta, razmatrati i opciju produženja primjene i u 2021. godini.

Također treba naglasiti da ove privremen promjene pravila nogometne igre nacionalni savezi, odnosno organizacije zadužene za organizaciju nogometnih liga, nisu obvezni aplicirati.

Presedanski je tako izmijenjeno pravilo broj tri, stavak dva u kojem je definirano pravo korištenja izmjena igrača tijekom nogometne utakmice. Do kraja godine tako će klubovi i reprezentacije moći koristiti maksimalno pet zamjena. Kako bi se spriječio dodatni gubitak vremena zbog povećanog broja mogućih izmjena uvedeno je i pravilo da će svaka momčad zamjene moći raditi tri puta tijekom utakmice, a zamjene se naravno mogu dodatno raditi i tijekom poluvremena.

Ukoliko momčadi ne iskoriste zamjene tijekom regularnog dijela utakmice, a ista je ‘otišla’ u produžetke, naravno, imaju pravo iskoristiti ih u istima. Također, neovisno o tome jesu li momčadi iskoristile maksimalnih pet zamjena ili ne tijekom regularnog dijela utakmice, u produžecima imaju pravo na još jednu izmjenu igrača, ali tu promjenu moraju obaviti ili prije početka produžetaka ili tijekom pauze između produžetaka.

IFAB je također donio i promjenu po pitanju primjene VAR sustava. Tako je ovim privremenim propisima nadležnima omogućeno da odluče hoće li se u natjecanjima koja imaju implementiran VAR sustav isti u nastavku nadmetanja koristiti ili ne. Ova odluka vjerojatno je izglasana zbog nerijetkih komentara dionika o rizičnosti korištenja VAR sobe u kojoj se nalaze službene osobe.

Ostaje nam vidjeti hoće li Hrvatski nogometni savez posegnuti za nekom od izglasanih promjena pravila nogometne igre i ako hoće, za kojom.

Komentiraj