HINA/ Miljenko KLEPAC

‘Službenim podacima protiv tvrdnji da Rijeka stagnira’

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svojoj redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinstvo održanoj u petak iznio je službene podatke o uspješnosti gospodarstva Rijeke, želeći time, kako je rekao, opovrgnuti tvrdnje i predodžbu o tome da riječko gospodarstvo i sam grad stagniraju i da se u Rijeci ništa ne događa.

U Rijeci su u provedbi ili u pripremi projekti ukupne vrijednosti 775  milijuna eura, od čega je više od 100 milijuna eura privatnog kapitala, te se teško može reći da Rijeka stagnira, istaknuo je Obersnel.

U riječki prometni pravac, ceste, lučke kapacitete i željezničku mrežu ulaže se ili planira uložiti gotovo 250 milijuna eura, a projekti u gradu sufinancirani iz EU fondova, među kojima su izgradnja kanalizacijske i vodovodne mreže u Rijeci i okolici vrijednosti 237 milijuna eura te projekti obnove Palače Šećerane i broda Galeb te energetska obnova objekata javne namjene, dosežu ukupnu vrijednost veću od 265 milijuna eura a ukupna ulaganja u cestovnu infrastrukturu su 95,7 milijuna eura, kazao je gradonačelnik.

Po neto dobiti poduzetnika Rijeka, po produktivnosti i ekonomičnosti njihova poslovanja druga, a po rentabilnosti prva. Nezaposlenost u Rijeci prati trendove smanjenja, tako da je stopa nezaposlenosti 2015. bila 11 posto, godinu potom devet a 2017. godine sedam posto, a nezaposlenost mladih se smanjila s devet posto 2015. na pet posto 2017. godine, što je manje od prosjeka Primorsko-goranske županije i Hrvatske, istaknuo je Obersnel.

Investicije u dugotrajnu imovinu su u Rijeci porasle u protekle dvije godine dvostruko, te sad iznose 1,62 milijarde kuna, naglasio je.

Istaknuo je i pozitivne turističke rezultate, po kojima je u Rijeci ostvaren rast dolazaka za 17, a noćenja za 28 posto u odnosu na 2016. godinu.

Komenitrajući tvrdnje da Rijeku napuštaju stanovnici te se rapidno smanjuje broj stanovnika u gradu, Obersnel je ustvrdio da Riječani uglavnom odlaze u gradove i općine oko Rijeke, rješavajući tako svoje stambeno pitanje, a da odlazaka u inozemstvo nema tako mnogo kao što se smatra.

Komentiraj