Službenici u pravosuđu na rubu su štrajka: plaće do 5500 kuna

Zaposleni na sudovima na rubu su štrajka zbog, kako tvrde, sve većeg opsega posla, sve težih uvjeta rada i skandalozno niskih plaća, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Velik broj službenika i namještenika zarađuje plaće koje su na samom rubu ili tek mrvicu iznad zakonom propisane minimalne plaće, koja trenutno iznosi 3750 kuna. Čak i službenici s višedesetljetnim iskustvom mjesečno ne uspiju zaraditi više od 5500 kuna.

– Naše plaće su jedne od najnižih među svim državnim službenicima, nema veze što smo sucima desna ruka. Kao zapisničarka na sudu imam koeficijent za izračun plaće od 0,92, a rasponi koeficijenata za većinu službenika i namještenika vrlo se malo razlikuju. Sve vam je to dvjesto-tristo kuna više ili manje. Iako plaće variraju, niti jedna ne ide više od 5500 kuna.

I to kad ubrojimo razne dodatke poput one za staž i minuli rad. Nemam što skrivati, s 18 godina staža moja plaća iznosi 4992 kune, a radila sam i na prekršajnom sudu i na kaznenom odjelu koji je izuzetno zahtjevan. Plaća početnika za moje radno mjesto iznosi 4200 kuna. Ajde vi preživite s tom plaćom sada kada divlja inflacija! Nezadovoljstvo je ogromno, neki ljudi već su spremni za štrajk, jer zapravo više nemaju što za izgubiti – kaže za Jutarnji list zapisničarka na sudu.

Situacija je posebno dramatična na našem najvećem sudu – Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, popularnoj Palači pravde. “Uvjeti rada na ovom sudu su katastrofalni, a mi smo jedini sud u EU koji održava rasprave tijekom obnove zgrade, dok nema vanjskih zidova, dok se zaposlenici smrzavaju…”

Plaće kako sudaca tako i službenika i namještenika suda nisu dostojne za normalan život nego za preživljavanje, iako imamo ogromnu odgovornost, a stranke nam učestalo prijete. Zbog uvjeta rada i plaća od 4500 kuna zaposlenici razmišljaju o štrajku, a mnogi su već odlučili otići sa suda”, stoji u pismu koje je Jutarnjem poslao jedan od zaposlenika Palače pravde.

Komentiraj