Službeni rezultati potvrdili pobjedu oporbe i odlazak Đukanovića s vlasti

 

Tri oporbene koalicije imaju većinu u crnogorskom parlamentu, a Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića odlazi s vlasti nakon 30 godina, potvrdilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo nakon gotovo svih prebrojanih glasova.

Državno izborno povjerenstvo je nakon 98.55 posto obrađenih listića objavilo da su oprobene koalicije “Za budućnost Crne Gore“ s 32.52 posto, “Mir je naša nacija“ s 12.55 posto i “Crno na bijelo“ s 5.57 posto osvojile 41 od 81 mjesta u parlamentu.

Dosad vladajuće stranke dobile su 38 mandata – Đukanovićev DPS podržalo je 35.12 posto birača, Socijaldemokrate 4.09 posto, Bošnjačku stranku 3.81 posto, Albansku listu 1.61 posto, a Albansku koaliciju Jednoglasno 1.16 posto.

Dva mandata, uz podršku 3.14 posto birača, dobio je SDP Ranka Krivokapića, koji se se 2016. nakon 18 godina razišao s DPS-om i prešao u oporbu.

Nakon što su prvi put na parlamentranim izborima nastupili u dvije političke grupacije, hrvatske nacionalne stranke, Hrvatska građanska inicijativa s 0,27 posto glasova i Hrvatska reformska stranka 0,13 posto ostale su ispod povlaštenog praga od 0,35 posto.

Čelnici triju oporbenih koalicija proglasili su pobjedu i pozvali sve manjinske stranke da im se pridruže u vlasti.

DPS poražen i na lokalnim izborima

Đukanovićeva stranka poražena je i na lokalnim izborima u Budvi, a oporba tvrdi da je osvojila većinu i u Kotoru, no to još nije službeno potvrđeno

U ta dva grada i na izborima 2016. pobjedile su oprbene stranke i bile su na vlasti gotovo tri godine, a DPS ih je smijenio nakon što je, na sumnjiv način, osigurao podršku po jednog oporbenog zastupnika, zbog čega su optuživani za političku korupciju.

DPS je blizu toga da nakon 24 godine izgubi vlast i u Tivtu, gdje će njavjerovatnije odlučivati jedan mandat Krvokapićevog SDP-a.

Slavlje na ulicama

Pristaše oporbe slavile su tijekom noći pobjedu u brojnim gradovima, a u Podgorici su jake policijske snage osiguravale najzačjnije crnogorske institucije. Nakon što je okupljanje završilo policija se u ponedjeljak rano ujutro povukla.

Ozbiljan incident dogodio se u Nikšiću kada se autombil zabio u oporbene simpatizere koji su na ulicama proslavljali pobjedu. Dvije osobe su teže ozlijeđene i zadržane su u bolnici.

Komentiraj