Kanadski premijer Justin Trudeau će od 15. do 18. studenoga otići u službeni posjet Kubi i Argentini, objavio je njegov ured u utorak.

“Kuba i Argentina su dva naša najbliža partnera u Americi”, izjavio je Trudeau koji bi se trebao sastati s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom.

Posjet Justina Trudeaua Havani će biti prvi posjet nekog kanadskog premijera nakon Jean Chretiena 1998. godine.

Kanadski premijer će posjetiti i Peru 19. i 20. studenoga gdje se održava summit čelnika Organizacije za gospodarsku suradnju Azije i Pacifika (APEC).

U Argentini i Peruu Trudeau će se sastati s predsjednicima Mauriciom Macrijem i Pedro Pablom Kuczynskim.

Kanada je jedna od rijetkih američkih zemalja koja nije prekinula diplomatske odnose s Kubom. Kanada je također imala bitnu ulogu u povijesnom odleđivanju odnosa Kube sa Sjedinjenim Državama, objavljenom u prosincu 2014. jer je u Ottawi održano nekoliko krugova “tajnih pregovora” među dužnosnicima dviju zemalja.

Otac Justina Trudeaua, Pierre Elliott Trudeau, koji je gotovo neprekidno bio na čelu zemlje od 1968. do 1984., bio je jedan od prvih zapadnih čelnika koji je posjetio Kubu 1976.

Pierre Elliott Trudeau i Fidel Castro su postali osobni prijatelji i Fidel Castro je otputovao 2000. u Montreal na pogreb Pierrea Eliotta Trudeaua, gdje je razmijenio nekoliko riječi s bivšim američkim predsjednikom Jimmyjem Carterom.

Komentiraj