SLUČAJEVI “GARAŽA” I “SELOTEJP”: Vrhovni sud ponovno o presudi protiv Glavaša

FaH

Vrhovni sud započeo je u četvrtak s dvodnevnom sjednicom na kojoj ponovno odlučuje o nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Župnijskog suda protiv Branimira Glavaša za ratni zločin na srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”.

Vrhovni sud ponovno odlučuje o tom predmetu s obzirom da je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda, kojom je Glavaš u slučajevima “Garaža” i “Selotejp” bio osuđen na osam godina zatvora.

Sjednica bi trebala potrajati dva dana, a prvoga dana sutkinja izvjestiteljica je izvijestila o stanju spisa, dok bi se sutra riječ trebala imati obrana. Branimir Glavaš, jedini od osmorice optuženika koji je danas došao na sjednicu, izjavio je novinarima kako poučen dosadašnjim negativnim iskustvom ne može reći da će Vrhovni sud sada postupiti drugačije.

Glavaš smatra da Vrhovni sud u ovoj proceduri ne može “ispeglati” do te mjere da ovo Vijeće može ponovno donijeti pravomoćnu presudu. Smatra da je jedini ispravni put u cilju utvrđivanja istine i realizacije pravde – u koju se, kaže, svi skupa zaklinju-  taj da se prvostupanjska presuda ukine i da se vrati natrag na ponovljeno suđenje.

Tvrdi da u njegovoj žalbi ima puno detalja iz kojih se vidi da su neki od ubojica na slobodi i da nisu obuhvaćeni kaznenim postupkom, jer im je od strane policije i DORH-a obećano da će biti zaštićeni budu li svjedočili onako kako se od njih traži. Glavaš tvrdi da je njegova savjest čista i mirna te da on nije počinio zločin, a sud neka odluči kako smatra da je najispravnije.

Branimir Glavaš je temeljem presude, koju je Ustavni sud ukinuo, proveo u zatvoru, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, više od pet godina. Ustavni sud je utvrdio da su mu u prvostupanjskoj i drugostupanjskoj presudi povrijeđena brojna prava, poput prava na pravično suđenje i prava na obrazloženu sudsku odluku.

Komentiraj