EPA/MARIJAN MURAT

SLUČAJ VOLKSWAGEN Njemački tužitelji otvorili istragu protiv bivšeg šefa VW-a Martina Winterkorna

Njemački tužitelji otvorili su istragu protiv bivšeg izvršnog direktora Volkswagena Martina Winterkorna, javljaju njemački mediji. Istraga će uključivati provjeravanje ‘navoda o prijevari u prodaji automobila sa manipuliranim podacima o emisiji’, kazali su iz Ureda tužiteljstva.

Winterkorn je podnio ostavku prošlog tjedna nakon skoro devet godina koje je proveo na čelu VW-a, poručivši kako nije imao saznanja o manipulacijama rezultata testova emisije. Američki su regulatori u dizel motorima VW-a pronašli softver koji može varati na testovima.

 

  • U njemačkom pravnom sustavu, svatko može podnijeti kaznenu prijavu sa tužiteljima, koji su često primorani ispitati optužbe i utvrditi ima li dovoljno dokaza da se otvori formalna istraga.

 

U ovom slučaju, nakon američkog otkrića o namještanjima testova, tužitelji u Braunschweigu, koji se nalazi u neposrednoj blizini sjedišta VW-a u wolfsburgu, dobili su desetak pritužbi, uključujući jednu iz same kompanije VW.

Njemački su mediji tijekom vikenda objavili kako su neki od zaposlenika VW-a i neki od dobavljača upozorili na nezakonito korištenje ovih uređaja tijekom niza godina. Ti uređaji bi otkrili kada se automobil testira i mijenjali performanse motora.

Komentiraj