‘Slučaj škrinja’ koji je uzdrmao Hrvatsku: Vrhovni sud odlučuje o žalbi Smiljane Srnec

Vrhovni sud u utorak bi na javnoj sjednici trebao donijeti odluku o žalbi Smiljane Srnec, koja je nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora jer je ubila sestru i skrivala je u zamrzivaču 19 godina.

Smiljana Srnec sudskom će se vijeću obratiti videolinkom iz istražnog zatvora u Varaždinu.

Podsjetimo, Smiljana Srnec proglašena je krivom za ubojstvo sestre Jasmine Dominić 2000. godine zadavši joj najmanje pet udaraca u glavu od čega je umrla, a tijelo žrtve potom je sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu. Nestanak Jasmine Dominić bio je prijavljen 2005. Tijelo je otkriveno u veljači 2019. godine, a istog dana Smiljana Srnec je privedena i otada je u pritvoru.

Županijski sud u Varaždinu nepravomoćno je osudio Smiljanu Srnec na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. Presuda je izrečena nakon osam mjeseci suđenja, ispitivanja tridesetak svjedoka, vještačenja, ispitivanja obitelji i susjeda. Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali ni jednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga.

Kao otegotnu okolnost sud u Varaždinu uzeo je izravnu namjeru, jačinu ozljeda, žrtvu kao mladu osobu i skrivanje tijela u zamrzivaču 19 godina te zaključio da se može govoriti o podmuklom načinu izvršenja. Jedina olakšavajuća okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje djece.

Odvjetnik okrivljene Smiljane Srnec Krešimir Golubić nakon izricanja presude kazao je da nisu prinađeni dokazi o tome tko je ubio Jasminu. Rekao je da postoje dvije bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji. Također je ustvrdio da je sudsko vijeće pogrešno prenašalo izjave svjedoka s rasprave u obrazloženju presude.

Komentiraj