SLUČAJ SINKOPA: Sutkinja Maja Šupe koju optužuju da je primila mito od Blaža Petrovića, oslobodila je Tomislava Horvatinčića

Tomas Rajner, bivši djelatnik MUP-a koji je imao intenzivne poslovne odnose s Blažom Petrovićem, prijateljem Nikice Jelavića i Zorana Pripuza i nekadašnjim osumnjičenikom iz slučaja “mala zločinačka”, za Nacional je otkrio detalje o tome kako je Petrović podmitio sutkinju Općinskog suda u Šibeniku Maju Šupe da ga oslobodi u jednom predmetu.

Posebno je indikativno da je Maja Šupe sutkinja koju je javnost najviše zapamtila po tome što je sudila zagrebačkom tajkunu Tomislavu Horvatinčiću koji je u kolovozu 2011. svojim gliserom naletio na jedrilicu i skrivio smrt talijanskog bračnog para Salpietro.

U prvom postupku sutkinja Maja Šupe Horvatinčića je najprije osudila uvjetno, a potom ga je u drugom postupku oslobodila jer je povjerovala u priču da je za nesreću kriva sinkopa.

Naime, Šupe je 2017. predsjedavala sudskim vijećem koje je povjerovalo u Horvatinčićevu obranu u kojoj je tvrdio da se zbog tzv. sinkope ne sjeća kobnog događaja. Sudsko vijeće pod njezinim vodstvom prihvatilo je tezu o sinkopi isključivo na temelju iskaza obrane, pojedinih svjedoka, vještaka i Anice Dilber Đerđe, Horvatinčićeve djevojke koja se u trenutku sudara zabavljala s njim u gliseru, zbog čega je ta presuda u konačnici pala na višem sudu te je naloženo ponovno suđenje.

Horvatinčić je u konačnici osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Kako su vještaci tijekom suđenja objašnjavali: “Sinkopa je kratkotrajni gubitak svijesti, a nakon toga je osoba pri svijesti, u kontaktu i orijentirana, nije konfuzna i smetena. Sinkopa potraje od par sekundi do dvije ili tri minute.”

Sutkinja Maja Šupe, koja je u obrazloženju oslobađajuće presude ustvrdila da optužba nije dokazala niti da je djelo počinjeno iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti da je počinjeno iz nehaja, teško se nosila s interesom javnosti za taj slučaj.

“Moje suđenje nije cirkus, nestručnost ni korumpiranost. Ja nisam, dragi novinari, bijesna sutkinja, kao što ste zadnji put naveli. Ja sam profesionalac, ja sam sudac hrvatske države”, poručivala je tužiteljici, novinarima i sinu poginulih Talijana tijekom suđenja.

>> TOMAS RAJNER OTKRIVA kako je kontroverznom Blažu Petroviću pomogao podmititi šibensku sutkinju Maju Šupe

Više pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj