Facebook

SLUČAJ SALOPEK Španjolska ogorčena ubojstvom, poziva na zbijanje redova protiv IS-a

Španjolska je u petak izrazila je potpunu osudu i ogorčenje izvještajem o smrti Tomislava Salopeka, nazvavši njegovo izgledno pogubljenje novim činom barbarstva i kukavičluka terorističke skupine Islamske države.

Španjolska vlada koja traga za svoja tri novinara nestala prije mjesec dana u Siriji, “izražava solidarnost i punu podršku obitelji Tomislava Salopeka u ovim teškim trenucima, a Hrvatskoj i Egiptu ponavlja svoju čvrstu namjeru o nastavku uske suradnje u borbi protiv terorizma, zlosutne prijetnje sigurnosti i temeljnim pravima svih ljudi”, istaknula je u priopćenju vlada desnog centra premijera Mariana Rajoya.

 

  • Španjolska je ove godine na svom teritoriju uhitila pedesetak osoba koje povezuje s radikalnim islamističkim skupinama. Posljednje uhićenje dogodilo se u srijedu u gradu La Coruni, na sjeveru zemlje, gdje je neimenovani muškarac u maloj trgovini tiskao majice sa simbolima Islamske države te fotografijom uoči pogubljenja Britanca Alena Henninga te ih prodavao u Španjolskoj i Portugalu.

 

“Međunarodna zajednica ne može ostati tiha i gledati te bezumne i brutalne akcije već mora zbiti redove u ovom ratu protiv bolesti društva”, istaknula je španjolska vlada povodom vijesti o sudbini Tomislava Salopeka.

Španjolski mediji prenijeli su vijest o izgledom pogubljenju hrvatskog državljanina, a mnogi čitatelji izrazili tugu i bijes.

U Siriji su, pak, 12. srpnja nestala trojica španjolskih slobodnih novinara za koje se sumnja da su oteti u gradu Alepu. Od tada nema nikakvih vijesti o njima. Prošle godine je skupina povezana s al-Kaidom nakon šest mjeseci pustila novinara i fotografa dnevnih novina El Mundo predavši ih turskim vojnicima.

Komentiraj