Sanjin Strukic/PIXSELL

FOTO: SLUČAJ PLANINSKA Sanader i ostali optuženici proglašeni krivima, bivšem premijeru 4 i pol godine zatvora

Bivši premijer Ivo Sanader i svi njegovi suoptuženici u aferi Planinska u petak su na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeni krivima.

Uz bivšeg premijera Sanadera, nepravomoćnom presudom krivima su proglašeni i Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević. Suđenje u slučaju Planinska započelo je prije četiri godine.

Sanader je osuđen na 4 i pol godine zatvora, Fiolić i Milanarević na jednu godinu, koja se zamjenjuje radom za opće dobro.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši premijer mora vratiti 7.4 milijuna kuna u proračun u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Mesnice Fiolić moraju platiti 50 tisuća kuna kazne, a Centar za reprodukciju i stočarstvo mora platiti 70 tisuća kuna.

Sva trojica optuženika moraju u državni proračun solidarno uplatiti 15 milijuna kuna.

Da je Sanader osuđen na više od pet godina zatvora, odmah bi bio odveden u istražni zatvor. Kako je kazna manja od pet godine, neće u zatvor dok presuda ne postane pravomoćna.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sutkinja Jasna Smiljanić rekla je kako je Sanader sebi pribavio 17,45 milijuna kuna, dok je država oštećena za više od 15 milijuna kuna.

Kod obrazloženja presude rečeno je da je Sanader tražio proviziju od milijun eura, a Fiolić se s tim složio. Sanader je s Fiolićem dogovorio da će vlada po cijeni znatno većoj od tržišne odobriti kupnju nekretnine za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja.

Sanader do danas bez ijedne presude

Do današnje nepravomoćne presude Sanader koji je suočen s nizom uglavnom korupcijskih optužnica nije imao ni jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu jer je Ustavni sud na ljeto 2015. ukinuo presudu zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud potom je ukinuo i nepravomoćnu presudu te naložio novo suđenje u slučaju Fimi media, u kojoj je zbog korupcije ranije osuđena i Sanaderova bivša stranka HDZ.

Fiolić Sanaderu mito donio ‘u kutiji za hrenovke’

Podsjetimo, Sanader tvrdi da se u tom slučaju radi o čitavom kolopletu namještenih inkriminacija do kojih je Uskok došao ucjenjivanjem suoptuženika.

Sanader je rekao da u travnju 2009. nije bio na zatvorenim dijelu Vladine sjednice na kojem je usvojena odluka o kupnji zgrade u Planinskoj ulici za ministarstvo koje je vodio Petar Čobanović, a pretpostavlja da je tu točku u dnevni red uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor na prijedlog Čobankovića.

Za Čobankovića, koji je još na početku postupka priznao sudjelovanje u korupciji, nakon čega je osuđen na društveno koristan rad, Sanader je rekao da se s Uskokom dogovorio da njega tereti u zamjenu za uvjetnu kaznu.

Sanaderov branitelj Čedo Prodanović ustvrdio je kako analiza sadržaja bilježaka koje je Čobanković koristio dok ga je Uskok ispitivao na sudu pokazuje da je imao pripremljene odgovore.

Za bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Stjepana Fiolića, koji je priznao da je Sanaderu u njegov dom donio 17 milijuna kuna mita u “kutiji za hrenovke”.

“Nisam nikada primio 17 milijuna kuna u kutiji za hrenovke kao što tvrdi Fiolić! Uostalom gdje je taj novac? Tko ga je vidio?  Fiolić nikada nije bio u mojoj kući u Kozarčevoj što pokazuju podaci policijskog osiguranja. Petar Čobanković i Stjepan Fiolić me terete jer ih je Uskok ucijenio”, rekao je Sanader tijekom suđenja.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi i Mladen Mlinarević

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka navodno preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Presuda u slučaju Planinska trebala je biti donesena u travnju prošle godine, ali je njena objava odgođena zbog dodatnog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja.

Komentiraj