Goran Stanzl/PIXSELL

SLUČAJ PLANINSKA: Ponovno preslušana snimka sjednice Sanaderove Vlade

Ponovnim preslušavanjem snimke sjednice Vlade na kojoj je odlučeno da će država kupiti zgradu od bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića, nakon čega je bivši premijer Ivo Sanader navodno primio 17 milijuna kuna mita, u ponedjeljak je nastavljeno suđenje u slučaju Planinska.

Riječ je o 76. sjednici Sanaderove Vlade održanoj u travnju 2009. čiji je otvoreni dio vodio premijer, a zatvoreni njegova tadašnja zamjenica Jadranka Kosor. Iz snimke tog dijela sjednice proizlazi da je Kosor prije glasovanja izvijestila da trebaju odlučiti o prijedlogu Ministarstva regionalnog razvoja, koje je vodio ministar Petar Čobanković, da im se na teret proračuna odobri leasing za kupovinu zgrade u Planinskoj.

“To je ovo što je maloprije premijer objasnio”, rekla je Kosor prije prihvaćanja odluke.

Odbacujući sve optužbe Sanader je, pak, u svojoj obrani u siječnju prošle godine kazao da je odluku o kupnji sporne zgrade, bez njegova znanja, potpisala i na dnevni red Vlade uvrstila Jadranka Kosor, ponovivši da on nije imao ništa s transakcijom zbog koje je optužen.

Za Fiolića i Čobankovića koji su ga teretili kazao je da su u dogovoru s Uskokom, a za sebe da je žrtva progona politike i medija.

Osim Fiolića, koji s bivšim premijerom dijeli optuženičku klupu iako je posvjedočio da mu je mito odnio u “kutiji za hrenovke”, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Sudi se i Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

U ponedjeljak su ponovno ispitane i građevinske vještakinje, a idući se put očekuje i pojašnjenje financijskog vještačenja. Riječ je o slučaju u kojem je presuda trebala biti donesena još u travnju prošle godine, ali je njena objava odgođena upravo zbog provođenja dodatnog vještačenja.

Komentiraj