Slučaj Nanobit: Iz Fine kažu da već 15 mjeseci imaju odličan sustav, a gospodin Sumina je izvan standarda

Nakon što je osnivač i vlasnik tvrtke Nanobit Alan Sumina u četvrtak konstatirao kako dva tjedna obija šaltere ne bi li otvorio firmu, iz Fine su u petak poručili da je poslovanje moguće pokrenuti bez odlaska na šalter

Putem jedinstvenog informacijskog sustava – START, građani Hrvatske mogu elektroničkim putem pokrenuti poslovanje (d.o.o., j.d.o.o. i obrt) iz vlastitog doma, 24 sata dnevno, bez punomoćnika, u samo nekoliko dana te uz značajne uštede, obznanili su iz Fine.

Tvrde da je START moderna e-usluga u kojoj se svi podaci povlače iz javnih registara i dostupnih baza podataka te se automatski razmjenjuju. Za korisnika nema odlaska u zasebne institucije, niti dokumentacije u papirnatom obliku, kažu.

Ušteda do 2.500 kuna

Usto, naglašavaju da su troškovi pokretanja poslovanja niži.

“To je važno kod pokretanja poslovanja za d.o.o., jer nema troškova izrade i javnobilježničke ovjere osnivačke dokumentacije, a sudska je pristojba prepolovljena, pa novi poduzetnici mogu uštedjeti i više od 2.500 kuna”, naglašavaju iz Fine.

Od prosinca 2019. kad je START uspostavljen do kraja veljače 2021. godine – odnosno u 15 mjeseci postojanja – kroz START je
poslovanje pokrenulo 1.214 poduzetnika (od čega je 614 d.o.o., 437 j.d.o.o. i 163 obrta).

START razmjenjuje podatke sa sustavima: Ministarstva pravosuđa i uprave (sudski registar), Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (Obrtni registar), Državnog zavoda za statistiku, Ministarstva financija – Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te banaka.

Partneri STARTA su Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ministarstvo unutarnjih poslova RH te Državna geodetska uprava.

START je dostupan preko sustava e-Građani i portala start.gov.hr, a jedini uvjet je pristup vjerodajnicama visoke razine sigurnosti- elektroničkom osobnom iskaznicom (eOI) ili Fininim osobnim certifikatom.

Za pokretanje poslovanja online putem, građani moraju imati čitač osobne iskaznice. Moguće je, kažu, obaviti i online upis u Registar stvarnih vlasnika kao i preuzeti izvatke.

Ne može se obaviti standardnim postupkom

“Žao nam je što je gospodin Sumina imao neugodno iskustvo prilikom otvaranja poslovanja, no sam je izjavio kako se u njegovom slučaju radi o nestandardnom osnivačkom aktu, koji iziskuje angažiranje pravne pomoći i stoga se ne može obaviti standardnim postupkom, odnosno online, putem sustava START”, reagirali su iz Fine.

Osnivački akti u postupku osnivanja na daljinu prilog su Zakonu o trgovačkim društvima.

Cilj sustava START je omogućiti poduzetnicima osnivanje bez pravne pomoći. Standardni postupak odgovara većini osnivača u Hrvatskoj, a uvijek će postojati društva s potrebom za nestandardnim osnivačkim aktom, tvrde iz Fine.

“Gospodina Alana Suminu cijenimo kao uspješnog gospodarstvenika kojeg je Fina nagradila Zlatnom bilancom 2016. godine za najboljeg poduzetnika u djelatnosti, te mu na taj način iskazala priznanje za njegov uspjeh.

Iako je gospodin Sumina pokrenuo poslovanje temeljem nestandardnog osnivačkog akta, njegov istup u javnosti smatramo potvrdom da je nužno informirati građane kako je u standardnom postupku moguće online pokrenuti poslovanje”, poručili su iz Fine.

 

Osnivač Nanobita dva tjedna pokušava otvoriti novu tvrtku: “Ovo je horor, mi smo se unazadili”

Komentiraj