SLUČAJ METKOVIĆ: Od smrti dječaka još nije nabavljen nijedan analizator

Minstar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je, između ostalog, komentirao tragičan slučaj dječaka iz Metkovića koji je preminuo dok su ga “šetali od liječnika do liječnika”.

Ministar kaže da se u tom slučaju radi o odgovornosti pojedinaca koji nisu prepoznali brzo urušavanje dječakovog zdravstvenog stanja. Taj slučaj pokazao je da bi posebni uređaji, tzv. analizatori koji služe za dijagnostiku pojedinih akutnih stanja mogli smanjiti rizik od ponavljanja ovakvih slučajeva ako bi se nalazili u Domovima zdravlja.

“Čarobni laboratorijski nalaz to ne bi riješio, ali taj slučaj je potaknuo da se ubrza postupak nabave analizatora za pojedina stanja”, kazao je Kujundžić. Ipak, dodao je kako do danas nijedan analizator nije nabavljen. Objašnjava da je to zbog toga što su mijenjati pravilnik, ali i glavna boljka – javni natječaji i žalbe koje uslijede.

“Razlog zbog kojeg nisu nabavljeni je postupak javnog natječaja i žalbi”, rekao je i pojasnio na primjeru nabavke sličnih uređaja koliko to sve traje zbog kompliciranog i dugotrajnog postupka javne nabave.

Dječak iz Metkovića , podsjetimo, preminuo je 11. prosinca prošle godine u splitskoj bolnici. Bolovao je od upale pluća, a mediji su izvještavali kako su ga roditelji dva puta dovodili na hitnu pomoć u Metkoviću, odakle je dva puta bio poslan kući. Trećeg dana poslan je pedijatrici i prebačen u Split, gdje je i preminuo.

Komentiraj