Slučaj Lije Thomas redefinira odnos prema transrodnim sportašima

Lia Thomas transrodna je plivačica koja je do 202o. nastupala kao muškarac, a zatim kao žena. Nakon uspjeha na američkom studentskom prvenstvu otvorena je rasprava o statusu transrodnih sportaša

Lia Catherine Thomas u ožujku je ove godine postala prva transrodna osoba u povijesti koja je osvojila američko sveučilišno (NCAA) prvenstvo u bilo kojem sportu nakon što je na plivačkom prvenstvu na 500 jardi slobodnim stilom osvojila zlatnu medalju. Thomas je pobijedila s 4:33.24, sekundu i 75 stotinki brže od drugoplasirane Emme Weyant, osvajačice srebrne olimpijske medalje na 400 metara mješovito u Tokiju 2021.

Ta pobjeda i taj rezultat bili su zapravo očekivani nastavak niza njenih sjajnih rezultata otkako je u svibnju 2020. službeno dobila mogućnost natjecati se u ženskoj konkurenciji, nakon što je prethodno, do 2019. godine, kao William nastupala među muškarcima. Thomas je u studenom prošle godine u tromeču svog University of Pennsylvannia, Princetona i Cornella ostvarila najbolje NCAA rezultate sezone na 200 i 500 yardi slobodnim stilom, usput postavivši i rekorde svog sveučilišta, da bi mjesec dana kasnije u Akronu na Zippy Invitational mitingu postavila nove osobne rekorde, na 200 jardi svoje najbolje vrijeme popravila je za sekundu i pol, na 500 jardi za sekundu, a na 1.650 jardi pobijedila je drugoplasiranu s 38 (!) sekundi prednosti.

Zbog plivačkih uspjeha Lije Thomas došlo je do velikih rasprava prvenstveno u američkoj javnosti gdje se javnost podijelila oko toga trebali joj dopuštati da se i dalje natječe. FOTO: Rich von Biberstein/Icon Sportswire/GuliverImage

Istog dana, grupa roditelja plivača s njenog sveučilišta poslala je anonimno pismo NCAA-ju tražeći da se Liji Thomas onemogući natjecanje u ženskoj konkurenciji. Pobuna nije prošla, sve je oko nastupa Lije Thomas bilo po pravilima.

Priča Lije Thomas nije prva takva ali je sigurno najeksponiranija, pogotovo u plivačkom sportu. Toliko da je, dobrim dijelom zbog njenog slučaja, Međunarodna plivačka federacija (FINA) u siječnju ove godine donijela novo pravilo vezano za transrodne natjecatelje. Od ove godine, u ženskoj kategoriji moći će se natjecati transrodne osobe koje su tranziciju prošle do svoje 12 godine, dok je do sada bilo dovoljno proći kroz 12 mjeseci hormonske terapije odnosno supresije testosterona, bez obzira na godine starosti. Ove će promjene, već je najavljeno s velikom sigurnošću, slijediti i Svjetska atletika federacija koja će ovo izglasati krajem ove godine.

Lia Thomas ovog je proljeća postala prva otvoreno transrodna osoba koja je pobijedila na američkom studentskom prvenstvu u bilo kojem sportu. Ona je to uspjela na utrci na 500 jardi. FOTO: Rich von Biberstein/Icon Sportswire/GuliverImage

William Thomas je bio talentirani plivač koji se ovim sportom bavio od pete godine. U srednjoj školi je važio za ponajboljeg plivača u Texasu a na drugoj godini University of Pennsylvannia, bilo je to 2019., osvojio je druga mjesta u tri plivačke discipline Ivy League, natjecanja osam elitnih američkih koledža. Međutim, kako je Lia rekla u nedavnom intervju za Sports Illustrated, već godinu ranije shvatila je da definitivno želi biti žena. Njena muška muskulatura bila je u neskladu s onim što je osjećala, a osjećala se kao žena.

Ipak, trebalo joj je neko vrijeme da se odluči na konkretne poteze. U svibnju 2019. je odlučila krenuti s hormonskom terapijom i istovremeno je trenerima i prijateljima rekla što osjeća i što planira učiniti. „Svi su mi dali maksimalnu podršku, i treneri i prijatelji, to mi je puno značilo“, rekla je. „Mentalne i emotivne promjene osjetila sam praktički odmah nakon početka hormonske terapije. Mentalno sam bila puno bolje, nije više bilo osjećaja depresije“. Naravno, nisu baš svi bili na njenoj strani. „Znala sam da će biti svakakvih priča i kritika ali to me nije moglo uzdrmati. Ne trebam ničije dopuštenje da bih bila ono što jesam i ono kako se osjećam“. Novu 2020. godinu Lia označava kao potpunu prekretnicu. Od prvog dana 2020. naziva se Lia a taj datum vidi kao poseban u njenom životu. „Smatram taj dan kao svoj novi rođendan, zapravo kao dan kad sam ponovno rođena. Od tog momenta osjećam potpunu povezanost između sebe i mog imena“, rekla je za Sports Illustrated. Zanimljivo, na internetu se nigdje ne može pronaći podatak kada je Lia zaista rođena, tek se na nekim mjestima navodi 1998., negdje 1999. godina a negdje, na primjer na Wikipediji, navode se obje godine, 1998/1999.

Međunarodna plivačka organizacija odlučila je da će se u ženskoj kategoriji moći natjecati transrodne osobe koje su tranziciju prošle do 12. godine

Emocionalni dio je jedan dio. Drugi, fizički dio, također se promijenio. „Počela sam gubiti mišićnu masu a dobivati više masti po cijelom tijelu. U bazenu sam bila očigledno sporija“.

Zaista, njeni rezultati postali su puno slabiji nego prije, ali svejedno – jako dobri za žensku konkurenciju. Usporedba kvalitete njenih rezultata prije i nakon hormonske terapije govori puno: kao muškarac u sezoni 2018/19 bio je 554. na NCAA listi na 200 yardi slobodno, 65. na 500 slobodno i 32. na 1.650 yardi slobodnim stilom. Kao Lia u sezoni 2021. je na petom mjestu na 200 slobodno, prva na 500 yardi i osma na 1.650 yardi slobodnim stilom.

Kod Lije Thomas razlika aktualnih u odnosu na rezultate iz perioda dok se natjecala kao muškarac u muškoj konkurenciji ukupno je manja u odnosu na razliku između ženskih i muških rezultata. Ako gledamo NCAA rekorde u ovim disciplinama, na 200 yardi žene su 11.2 posto sporije, na 500 yardi 7.2 posto sporije a na 1.650 yardi 6 posto sporije. Thomas sada na 200 yardi pliva samo 2.6 posto sporije, na 500 yardi 5.9 posto sporije a na 1.650 yardi 7.3 posto sporije.

Britanka Sharon Davies, osvajačica plivačkog srebra na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, najglasnija je protivnica nastupa transrodnih osoba. FOTO: imago/Colorsport/GuliverImage

„Lia Thomas je živa manifestacija znanstvenog dokaza“, New York Times je prenio riječi Dr. Rossa Tuckera, doktora sportske fiziologije. „Redukcija testosterona nije uklonila njenu biološku prednost“.

Puno kontroverzi je u Sjedinjenim državama proizvela Lia Thomas sa svojim rezultatima. Naravno, nije to ostalo samo na području sporta, postalo je to i političko pitanje. Neke američke države u kojima su na vlasti republikanci uvele su, potaknute i rezultatime Lije Thomas, zabrane nastupa transrodnim osobama u ženskim sportovima.

S druge strane, University of Pennsylvannia sveučilište dalo je Liji Thomas maksimalnu podršku pa su je ove godine nominirali za nagradu NCAA Women of the Year. Nominirana je na temelju njenih „sportskih rezultata, akademskih uspjeha, služenja zajednici i liderskih sposobnosti“.

Priča je išla i dalje, pa se medijski javila i Riley Gaines, koja je plivala za University of Kentucky protiv Thomas. „Nisam se osjećala ugodno u svlačionici s nekim tko ima ‘različite dijelove’. Nismo bile upozorene na to. Nije u redu da se dogodilo tako nešto, organizatori su svakako morali misliti na to“.

Lia Thomas sada na 200 jardi pliva samo 2,6 posto sporije od muškaraca, na 500 jardi 5,9 posto sporije a na 1650 jardi 7,3 posto sporije

Amerikanci imaju dvije plivačice u zvjezdanom statusu, nedavno umirovljenu peterostruku osvajačicu olimpijskog zlata Missy Franklin i Katie Ledecky koja ima šest zlatnih olimpijskih medalja a na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu je osvojila zlatne medalje na 400, 800, 1.500 i 4×200 metara, dakle disciplinama koje pliva i Thomas. Za dobar dio američke sportske javnosti pomisao da bi Thomas kao transrodna osoba mogla dostići ili prestići uspjehe dviju navedenih plivačica je nedopustiva. Doduše, Thomas je u svojoj najboljoj disciplini, na 500 yardi, dionici na kojoj je osvojila NCAA prvenstvo s rezultatom sezone 4:33.24, još uvijek dosta daleko od Ledecky koja s 4:24.06 drži američki rekord.

Za Liju Thomas nastup na američkim Trialsima, odnosno kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu 2024. bio je najveći cilj. Međutim, s novim FINA pravilom vezanim za nastupe transrodnih osoba to je pod znakom pitanja. „Novo pravilo je uznemirujuće i diskriminatorno“, rekla je Thomas nakon što je shvatila da s novim zakonom njen nastup u Parizu dolazi pod veliki upitnik.

Kada su ljudi iz Svjetske plivačke federacije kreirali ovaj novi zakon uzeli su u obzir mišljenja znanstvenika a u cijeloj priči ključni pojam bio je – pubertet. Naime, dosadašnja pravila bazirala su se na nivou testosterona koji se kod transrodnih osoba kao Lia Thomas kroz hormonsku terapiju zaista mogao reducirati i dovesti na nižu razinu, odnosno razinu otprilike prosječnu za žene. Međutim, transrodne osobe koje prođu kroz muški pubertet steknu kompetitivne prednosti koje kasnije, unatoč hormonskoj terapiji, ostaju kao trajne i donose (preveliku) prednost u odnosu na njihovu žensku konkurenciju.

Plivačica Riley Gaines natjecala se s Lijom Thomson i protivi se njenim daljnjim nastupima, zbog čega ju je u javnim nastupima vješto iskoristio Donald Trump. FOTO: IMAGO/Pacific Press Agency/GuliverImage

„Nakon hormonske terapije doći će do smanjenja mišićne mase i povećavanja udjela masnog tkiva, to su dvije najočitije posljedice smanjenja razine muškog i povećanja razine ženskog spolnog hormona“, rekao je Dr. Michael Joyner sa Mayo klinike, te dodao: „Ali stvari kao što su veličina šake, veličina pluća, veličina stopala, neće se promijeniti a to su stvari koje sigurno utječu na razinu plivačkih rezultata“.

Na ovome je FINA i bazirala svoju odluku i odlučila da za transrodne osobe vrijedi pravilo po kojem tranziciju moraju proći do maksimalno 12. godine. Otprilike u isto vrijeme, početkom godine, američka plivačka federacija (USA Swimming) je pooštrila svoja pravila vezana za istu temu te je odlučeno da će za natjecanje u ženskoj kategoriji transrodne osobe morati proći kroz trogodišnju hormonsku terapiju a za sudjelovanje na natjecanjima neće smjeti imati nivo testosterona u tijelu viši od pet nanomola po litri, što je otprilike duplo više od gornje granice prosjeka za žene. NCAA ovo pravilo USA Swimminga nije prihvatio, jer da jest onda se Thomas u ožujku ne bi mogla natjecati na sveučilišnom prvenstvu jer je u tom momentu iza sebe imala 34, umjesto određenih 36 mjeseci hormonske terapije.

„Iako to na prvi pogled može zvučati čudno, ali sport je u osnovi vrlo isključiv. Kategorije, visinske, starosne, težinske, su normalne i uobičajene. Kako bi bilo da se 15-godišnjaci utrkuju sa 12-godišnjacima, kako bi bilo da u ring zajedno ulaze boksači od 60 i 90 kilograma. Također, na Paraolimpijskim igrama kreirane su kategorije koje omogućavaju natjecanje za sve“, rekla je za BBC Britanka Sharron Davies, osvajačica srebra na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, ujedno najglasnija protivnica nastupa transrodnih osoba u ženskoj konkurenciji.

‘Da sam na terenu srela teniski ekvivalent Lije Thomas, tu sada dolazimo do biologije, ne bih imala šanse. I bila bih bijesna’, rekla je Navratilova

Slično razmišlja i njena sunarodnjakinja Katie Pickering, osvajačica pet zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima od 1993. do 2001. godine. „Razumijem da je jako tužno što se neke plivačice više neće moći natjecati na najvećim natjecanjima, međutim u ovoj situaciji uključivost i poštenje jednostavno nisu kompatibilni“.

Legendarna tenisačica Martina Navratilova, inače glasna zagovornica prava LGBT zajednice, slikovito je opisala zašto smatra da transrodne osobe imaju nepremostivu prednost u ženskoj konkurenciji: „Igrala sam protiv viših žena, igrala sam i protiv snažnijih žena, i pobjeđivala sam i jedne i druge, ali ako bih na terenu srela teniski ekvivalent Lije Thomas, tu sada dolazimo do biologije, ne bih imala šanse. I bila bih bijesna“. Usput, nakon ove i sličnih izjava LGBT zajednica se doslovno odrekla Navratilove.

Lia Thomas je naravno razočarana jer će po svemu sudeći ostati bez svog olimpijskog sna. Moći će se i dalje natjecati na državnoj razini ali na velika međunarodna natjecanja neće moći ići. „Najveći nesporazum u ovoj priči je razlog zašto sam napravila tranziciju“, kaže Thomas. „Ljudi kažu da sam to napravila kako bih imala prednost i pobjeđivala. Ne, tranziciju sam napravila da bih bila sretna, da bih bila ono što istinski jesam. Transrodne osobe su sitna manjina u sportu i nitko ne može reći da te osobe dominiraju u bilo kojem sportu i na taj način uništavaju natjecanja i konkurenciju“. Ona ovu priču širi i dalje, na sve segmente života: „Transrodne osobe suočavaju se sa raznim diskriminacijama u različitim segmentima svog življenja a sada se događa da se diskriminacija širi i na plivanje. To izgleda kao – da, možete plivati, ali imate tamo onu jednu stazu, tamo smijete“, rekla je Thomas koja i dalje planira nastupiti s ostalim plivačicama na američkim kvalifikacijama za Igre u Parizu. „U svakom slučaju ostajem u plivanju. Moj veliki cilj je Pariz 2024. i vjerujem da ću to i ostvariti“. Njen nastup na tim kvalifikacijama ne bi trebao biti sporan, iz američke plivačke federacije su rekli kako nemaju ništa protiv da, ako to u bazenu osigura, nastupi na Igrama u Parizu. FINA je ta koja mora dati zadnju riječ. Kako sada stoje stvari, neće moći plivati na Olimpijskim igrama.

Komentiraj