SLUČAJ LEGIONELA Troje mrtvih, a o situaciji se šutjelo više od dva mjeseca

Autor:

Goran Stanzl/PIXSELL

Šestero pacijenata hospitaliziranih u KBC-u Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom. Situacija je počela prije šest tjedana, a od posljedica bolesti preminule su tri osobe.

Svi zaraženi  imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, navode u KBC-u Zagreb.

“Jedna je osoba preminula još 4. travnja”, kazao je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Milivoj Novak za 24sata.

“Radimo analizu, sve što vam sad mogu reći jest da smo imali šestero zaraženih, od kojih je troje umrlo. Nitko nije preminuo danas niti jučer”, dodao je.

Kako doznaje Jutarnji list, cijela situacija s legionelom započela je još prije šest tjedana, a posljednja osoba je preminula 31. svibnja, no tek jučer se doznalo za borbu bolnice s bakterijom. Naime, u bolnici se na rezultate nalaza vode čekalo se desetak dana, a je li se što radilo u međuvremenu i zašto se danas krenulo s pasterizacijom, odnosno ispiranjem nejasno je.

“Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje” rekao je ranije danas  Novak.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente krenulo se u istragu odakle je zaraza krenula jer je poznato da se vrlo često može proširiti iz klima-uređaja ili vode.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Preminulo 11 osoba: Legionarska bolest izbila u poljskom gradu

“Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici “, kaže Novak.

Da bi se isprale sve slavine, temperaturu vode potrebno je podignuti na minimalno 75 stupnjeva Celzijevih i pustiti da se ispere. Na koji način je bakterija završila u vodovodnom sustavu bit će teško odgonetnuti, ali poznato je da se ta bakterija razmnožava u toploj vodi, pa se ljudi se njome obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode. U tijeku je ispiranje sustava.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Činjenica je i da svi izloženi neće oboljeti. Kod nekih se razvije lakši oblik bolesti, no neke osobe imaju iznimno težak tijek bolesti.

U Hrvatskoj godišnje oboli pedesetak ljudi, a najčešća su oboljenja za vrijeme toplijeg dijela godine. Udah onečišćenog aerosola ili vode dovoljan je da se osoba zarazi.
Kako je riječ o bakteriji, bolest se liječi antibioticima, no usprkos tome, smrtnost je 5-10 posto. Važno je što ranije otkriti da se radi o legionarskoj bolesti i započeti s liječenjem.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.