Patrik Macek/PIXSELL

SLUČAJ LALOVAC Udruga ‘U ime obitelji’ poslala pismo pravobraniteljici

Udruga ‘U Ime obitelji’ u petak je poslala pismo Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova zbog tvrdnji Tončike Anastasije Lalovac, supruge potpredsjednika SDP-a i saborskog zastupnika Borisa Lalovca, koje je iznijela u emisji ‘Bujica’ u srijedu. Izjavila je da ju je bivši suprug Boris Lalovac verbalno, fizički i na druge načine zlostavljao te ga je policijji prijavila zbog obiteljskog nasilja.

Pismo ‘U ime obitelji’, koje potpisuje Željka Markić, prenosimo Vam u cijelosti:

“Poštovana gospođo Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova,

obraćam Vam se povodom iskaza gospođe Tončike Anastasije Lalovac, supruge potpredsjednika SDP-a i saborskog zastupnika Borisa Lalovca objavljenog u emisiji Bujica 11.1.2017., u kojemu je gospođa Lalovac izjavila kako ju je bivši suprug Boris Lalovac verbalno, fizički i na druge načine zlostavljao, te je navedene tvrdnje potkrijepila audio zapisom i fotografijom na kojoj se vide tragovi udarca. Između ostaloga, gospođa Lalovac je istaknula kako je o zlostavljanjima koja su se dogodila izvijestila visoke dužnosnike SDP-a te da se za pomoć obratila policiji 17. rujna 2016., a zatim prije božićnih blagdana i DORH-u, čija je reakcija, prema njezinim riječima, izostala. Navela je da joj suprug rekao da nema izgleda protiv njega, a spomenuo je i da iza njega, po njegovim riječima, ”stoje Cvitan, Miljenić i dr”. Gospođa Lalovac je također navela kako je izostala je i reakcija udruge B.a.B.e., kojoj se telefonski, anonimno, obratila za pomoć, a istaknula je i kako je odvjetnica Nataša Pedarević koja u brakorazvodnom sporu zastupa Borisa Lalovca surađivala s navedenom udrugom.

Slijedom svega navedenoga, U ime obitelji traži od gđe Višnje Ljubičić kao državnog tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova, a posebice nasilja nad ženama, da zatraži sljedeće:

Izjašnjavanje dužnosnika SDPa, za koje gospođa Lalovac tvrdi da ih je izvijestila o cijelom slučaju, da navedu što su učinili kako bi istražili slučaj, te utjecali na sprječavanje daljnjeg obiteljskog nasilja.

DORH-ov izvještaj o koracima koje su poduzeli da istraže slučaj, s obzirom da je od prijave slučaja do danas prošlo 4 mjeseca, te kako bi se ustanovilo je li zbog visoke političke pozicije njezinog supruga izostala zaštita gospođe Lalovac.

Očitovanje udruge B.a.B.e. o njihovim protokolima postupanja u slučaju anonimnih prijava zlostavljanja te načinu dokumentiranja anonimnih prijava , s obzirom da se udruga B.a.B.e. financira iz javnih izvora, te da pojasne kakav oblik suradnje imaju sa odvjetnicom Natašom Pećarević i drugim odvjetnicima.

Na ovo hitno djelovanje U ime obitelji poziva gđu Višnju Ljubičić temeljem njenih obaveza iz Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08), prema kojem Pravobraniteljica:

“Poduzima radnje ispitivanja pojedinačnih prijava [vezane uz diskriminaciju u području ravnopravnosti spolova]” (čl. 19. 3.).

“Razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve diskriminacije prema pojedincima ili grupama pojedinaca koje su počinila tijela državne uprave, jedinice tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave i druga tijela s javnim ovlastima, zaposleni u tim tijelima i druge pravne i fizičke osobe” (čl. 22. 2.).

“U obavljanju poslova iz svoga djelokruga pravobranitelj/ica je ovlašten/a upozoravati, predlagati i davati preporuke”, a “tijela iz članka 22. stavka 2. ovoga Zakona dužna su pisanim putem obavijestiti pravobraniteljicu o mjerama i radnjama poduzetim u skladu s upozorenjima, prijedlozima i preporukama najkasnije u roku od 30 dana od dana primitka upozorenja, prijedloga i preporuka pravobranitelja/ice” (čl. 23. 1. i 2.).

“Ako u obavljanju poslova pravobraniteljica sazna za povredu odredbi ovoga Zakona s obilježjima kaznenog djela podnijet će prijavu nadležnom državnom odvjetništvu” (čl. 23. 4.)

Zahvaljujem unaprijed na Vašem brzom reagiranju.”

Komentiraj