SLUČAJ HELSINKI: Postupak zbog nedostave dokumentacije, ali bez postupka jer – nema dokumentacije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u utorak je donijelo odluku u postupku protiv premijera Andreja Plenkovića i više HDZ-ovih dužnosnika vezanu za odlazak Vladinim zrakopolovom u Helsinki.

Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak, zbog nedostatka dokumentacije.

“Smatram da su počinili povredu načela djelovanja i to načela savjesnog, odgovornog i transparentnog postupanja, a koji proizlazi iz propusta da nalože nadležnim službama da postupe po prethodnom pozivu Povjerenstva o dostavi dokumentacije”, rekla je na sjednici predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Donesena je odluka da se postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, ministra Davora Božinovića, saborske čelnike Gordana Jandrokovića i Željka Reinera, glasnogovornika Vlade Marka Milića te bivše ministre Tomislava Tolušića, Lovru Kuščevića i Nadu Murganić neće pokrenuti, jer zbog nedostavljanja potrebne dokumentacije Povjerenstvo nije moglo utvrditi relevantne činjenice.

“Godinu dana se dopisujemo, još uvijek nemamo dokumente. Ako ih nemamo sada, nećemo ih niti imati. U slučaju da se pojave bilo kakve informacije, pokrenut ćemo ovaj slučaj, a dotad on ovako može samo stajati u ladici”, poručila je Novaković.

Premijer Andrej Plenković u očitovanju je rekao da ne vidi zašto bi trebao dostaviti dokumentaciju te je ponovio da je u Helsinkiju bio kao predsjednik Vlade i da je to bilo službeno putovanje. ”Nema potrebe za traženjem dodatnih podataka, kao ni za pokretanjem postupka”, napisao im je Plenković. Uz očitovanje nije dostavio nikakvu dodatnu dokumentaciju.

Tolušić i Murganić također su poslali očitovanje, bez dodatne dokumentacije. “Ispričavam se što tek sad šaljem očitovanje, ali PNUSKOK mi je oduzeo kompjuter, pa nisam mogao prije”, napisao je, pak, bivši ministar Lovro Kuščević na početku očitovanja.

Davorin Ivanjek rekao je da je dostava dokumenata osnova funkcioniranja tijela. “Ne može se nekome vjerovati na riječ, a bez dokumenata”, dodao je. Rekao je da je Povjerenstvo jedino zanimalo tko je platio noćenje, a za to nisu dobili nikakve račune. ”Koji je motiv da dokumentacijom i dokazima ne potvrdiš svoje navode”, zaključio je.

Novaković je dodala da je ovo prvi predmet u kojem nemaju niti jedan dokument te istaknula da je upitno kako mogu voditi predmet s takvom opstrukcijom s vrha vlasti.

Nakon rasprave Novaković je predložila odluku prema kojoj su dužnosnici počinili povredu načela djelovanja savjesnog, odgovornog i transparentnog postupanja jer nisu naložili svojim službama da Povjerenstvu dostave dokumentaciju. Odluku o pokretanju postupka za korištenje Vladina zrakoplova za put u Helsinki neće pokrenuti jer – nemaju dokumentaciju.

Komentiraj