SLUČAJ FIMI MEDIA: Sanader ponovno odbacio krivnju

Zbog nedolaska odvjetničkog tima bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, prošlu srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno suđenje u slučaju Fimi media na kojem je Sanader trebao iznijeti svoju obranu. Ročište na kojem bi Ivo Sanader trebao iznijeti svoju obranu zakazano je za 09:30 sati.

Na početku današnjeg ročišta odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović upozorio je da po vještačkom nalazu, sve može trajati po tri sata dnevno uz pola sata pauze. Sanader je dodao da se zbog problema s kralježnicom od petka nalazi na bolničkom liječenju te da mora izbjegavati dugotrajno sjedenje i stajanje. Stoga je priložio nalaz i molio da mu se omogući pauza svakih 25 minuta.

Na prvom suđenju Sanader je obranu iznosio čak šest dana.

“Vrlo odlučno odbacujem sve navode iz optužnice koje nisu temeljene ni na čemu osim na konstrukcijama. Progon je počeo prije deset godina ”, počeo je čitati obranu Sanader.

“U prethodnom suđenju predao sam popis umjetnina iz svoje kolekcije s datumima i cijenama nabave kao i podatke tko mi je i kada darovao koju umjetninu i želim da to bude prilog obrani”, rekao je Sanader koji je potom počeo iznositi hijerarhijsku strukturu HDZ-a. U nastavku je rekao da su sve važne odluke o kojima je raspravljala vlada prvo prolazile kroz Predsjedništvo HDZ-a.

“Predsjedništvo na svakodnevnoj bazi donosi taktičke i političke odluke. Uglavnom smo se sastajali ponedjeljkom. Možda jednom ili nikad je predsjedništvo vodila Jadranka Kosor. Na njemu smo donosili političke odluke. Glavnom tajniku su se prijavljivale teme za predsjedništvo. Nikada ni jedna odluka nije došla na Vladu, a da je prije toga nije odobrilo predsjedništvo stranke”, rekao je Sanader.

Sanader je u nastavku iznošenja obrane pročitao izjave nekih svjedoka. Ustvrdio je da je glavni tajnik stranke sa svojim suradnicima bio zadužen za financijsko poslovanje te da on kao predsjednik HDZ-a nije imao razloga sumnjati da nešto ne funkcionira kako treba.

Naglasio je kako je Ivan Jarnjak, koji je u to vrijeme bio glavni tajnik, bio glavni operativac te da je zbog toga i bio suosumnjičen u ovom postupku. No, kako je rekao, jarnjak se pobrinuo za sebe dogovorivši se s tužiteljstvom tereteći lažno i njega i vlastitu stranku.

Potom je zatražio pauzu.

Sanader je spomenuo i Nevenku Jurak. “Što se tiče pokojne Neveke Jurak izjavio bih da sam prije početka ovog procesa sreo jednom ili dvaput kada smo tražili marketinšku agenciju da nam pomogne u kampanji. Da sam kojim slučajem Barišića, Mačeka, Pavoševičku i Jurak uvezao u nekakvu organizaciju valjda bismo izabrali agenciju Fimi medija”, rekao je.

“U pet izbornih ciklusa nismo aganžirali Fimi mediju da radi marketinške poslove za HDZ. Drugi put sam je vidio u vladi. Nikakvih poslovnih ni privatnih odnosa nismo bili”, kazao je.

Podsjetimo, nepojavljivanje Sanaderovih branitelja Jadranke Sloković i Čede Prodanovića sudsko vijeće je ocijenilo odugovlačenjem postupka, zbog čega su kažnjeni s po 10.000 kuna. Iako se Sloković ispričala bolešću, a Prodanović nazočnošću na drugoj raspravi, sudsko vijeće je zaključilo da su trebali poslati zamjenu te su najavili da će Sanaderu odrediti branitelja po službenoj dužnosti.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenuo iznova krajem siječnja.

Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je obranu trebao iznijeti na prošloj raspravi na koju nisu došli njegovi odvjetnici koji su zbog toga kažnjeni, sud je zaprijetio postavljanjem odvjetnika po službenoj dužnosti.

Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaju Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki.

 

Komentiraj