Slovensku koalicijsku vladu podržava manje od trećine birača, a relativnu većinu zastupničkih mjesta, kada bi se izbori održali ovog tjedna, osvojila bi najveća oporbena stranka u sadašnjem sazivu parlamenta, pokazala je anketa koju je za slovensku tv postaju POP-TV prošlog tjedna objavila agencija Mediana Pulse.

Vlada premijera Mire Cerara, u kojoj sudjeluju tri stranke lijevog centra, ima još godinu dana do kraja svog redovnog mandata, no ako bi izbori bili sada na njima bi najviše, 11,6 posto glasova, dobila oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše, pokazalo je ispitivanje objavljeno u ponedjeljak.

Na drugom bi se mjestu u parlamentu, s 5,3 posto glasova, našli Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana, sadašnjeg ministra poljoprivrede, dok bi treći najveći broj mandata, s osvojenih 4,6 posto glasova, dobila  oporbena Udružena ljevica (ZL) Luke Meseca, pokazalo je ispitivanje na reprezentativnom uzorku.

Stranka modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara u sadašnjem bi trenutku dobila samo 4,3 posto glasova slovenskih birača, pokazalo je ispitivanje.

Iako njegovu vladu podupire samo 32 posto ispitanika u anketi, Cerar je u ponedjeljak za ljubljansko “Delo” izjavio da se nada kako će do izbora popraviti rejting svoje stranke, koja je potaknula gospodarski oporavak, te da isključuje svaku mogućnost poslijeizborne suradnje s Janšinom strankom na sljedećim izborima.

Slovenski analitičari tvrde da bi u slučaj prijevremenih izbora Janša unatoč izrazito boljem rejtingu od ostalih stranaka teško sastavio vladu zbog relativno niskog koalicijskog kapaciteta svoje stranke koju neki mogući saveznici smatraju previše desno usmjerenom.

Komentiraj