Slovenskoj vladi prijeti osipanje glasova pri izglasavanju državnog proračuna

Slovenskoj petostranačkoj koalicijskoj vladi prijeti osipanje glasova i strahuje se da će zbog rezanja proračunskih troškova neke stranke uskratiti podršku premijeru Marjanu Šarecu.

Zbog najava smanjene stope gospodarskog rasta u 2020. vlada je kao maksimalnu visinu proračunskih troškova odredila 10,35 milijardi eura,  linearno rezanje izdataka po ministarstvima. Najavila je i rezanje troškova za socijalne programe,  uključujući dodatak za “radnu aktivnost” koji su zadnjih godina primali nezaposleni ako odrade određen broj sati dobrovoljnog rada.

Parlament idući tjedan počinje raspravu o proračunu za iduće dvije godine.

Zahtjev stranke Ljevica (L) da se odustane od takve “antisocijalne politike” odbijen je nakon 13-satne noćne sjednice noću na petak pa je njezin čelnik najavio mogući prekid suradnje s vladom.

“Ovo je početak kraja naše suradnje s takvom vladom”, kazao je Luka Mesec novinarima u petak.

Dodao je da Ljevica nije zadovoljna ni s poreznim paketom koji je usvojila vlada jer on koristi bogatijim slojevima.

Pet stranaka Šarecove koalicije ima ukupno 43 zatupnika, tri manje od tanke parlamentarne većine pa joj većinu osigurava Ljevica (L) koja nije izravna članica Šarecove koalicije, ali sa svojih devet zastupnika u 90-članskom parlamentu osigurava vladi većinu kod zakonskih projekata dogovorenih posebnim sporazumom.

Odluka Ljevice da uskoro odlučuje o mogućem prekidu suradnje s premijerom Šarecom tim je opasnija jer već postoje napetosti među liderima pet stranaka koje imaju ministre u vladi.

Kako je javio Slovenski radio, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) najavila je da će unatoč dogovoru vladajućih da se na proračunski prijedlog vlade ne ulažu amandmani to učiniti i da očekuju dodatnih 50 milijuna eura za penzije.

Mediji prenose da najavljenim smanjivanjima socijalnih potpora nisu zadovoljni niti Socijalni demokrati (SD), ali se za sada ne žele distancirati od Šareca kojemu je rejting među slovenskim biračima još dosta visok.

Predsjednik stranke umirovljenika (DESUS) i ministar obrane Karl Erjavec potvrdio je da u koaliciji u zadnje vrijeme jačaju napetosti na polju socijalne politike i izdvajanja za umirovljenike.

Ako se suoči s gubitkom glasova i povlačenjem podrške nekih od partnera, Šarec bi potporu mogao potražiti u demokršćanskoj Novoj Sloveniji (NSI) koja je zadnjih mjeseci izražavala spremnost za suradnju na nekim projektima, ali ne s najjačom oporbenom strankom – Slovenskom demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše, prenose komentatori.

Šarec je, međutim, odbacio tvrdnje Ljevice da partnere pri izglasavanju nekih zakonskih projekata dogovara i sa Slovenskom nacionalnom strankom (SNS) Zmage Jelinčiča i da bi se takva suradnja ovisno o okolnosti mogla ostvariti, tvrde slovenski mediji.

Komentiraj