Sugestije slovenskoga tiska od prije tjedan dana da bi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec trebao podnijeti ostavku zbog nespretnog menadžiranja arbitražne krize s Hrvatskom pojačane su odlukom predsjednika ICJ-a Ronnyja Abrahama da odstupi s mjesta slovenskog arbitra, a ljubljansko “Delo” u četvrtak otvoreno piše da bi Erjavec trebao dati ostavku.

“Ako je nedavni pristanak Abrahama privremeno amnestirao Erjavca od političke odgovornosti, onda je sada Abrahamova ostavka otklonila te rezerve. Drugim riječima, premijer Miro Cerar trebao bi Erjavcu jasno i glasno priopćiti da je došlo vrijeme da otiđe s položaja i posveti se svojoj stranci umirovljenika”, navodi vodeći slovenski list.

Zbog nekonzistentnosti slovenske vanjske politike i Erjavčevih samodopadnih javnih izjava ugroženi su slovenski nacionalni interesi i arbitražni postupak, pa su “i slovenske dosadašnje saveznice iznenada postale pasivne”, navodi “Delo”.

List žestoko kritizira i hrvatsku vanjsku politiku i “demonstraciju mišića” na mimohodu u Zagrebu navodeći da je riječ o nacionalizmu koji može ugroziti stabilnost regije.

 

 

  • Stanje nakon Abrahamove ostavke komentirao je u razgovoru za treći program Slovenske televizije dr. Marko Pavliha

 

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da mu nisu jasni razlozi Abrahamove ostavke, te da Europska komisija ne smije dopustiti Hrvatskoj da “samovoljno i jednostrano” izađe iz arbitraže.

Slovenski tiskani i elektronički mediji navode da Ljubljana i nakon Abrahamove ostavke ima na raspolaganju niz mjera kojima “može zagorčati život Hrvatima”, pa i blokirati njihov ulazak u Schengenski prostor i Europsku monetarnu uniju (EMU).

Bivši ministri vanjskih poslova Ivo Vajgl i Dimitrij Rupel izjavili su sinoć u analizi najnovijeg razvoja događaja s arbitražom da bi Slovenija morala zaštititi svoje strateške interese formiranjem širokog strateškog vijeća koje bi okupilo sve nacionalne snage bez obzira na stranačku boju.

Rupel je pri tome u razgovoru za prvi program Slovenske televizije kazao da je slovenska “stvar” u morskom razgraničenju s Hrvatskom pravedna, ali da se ne može oteti dojmu da njezina vanjska politika nije dobro sinhronizirana.

Stanje nakon Abrahamove ostavke komentirao je u razgovoru za treći program Slovenske televizije dr. Marko Pavliha, nekadašnji ministar prometa i profesor trgovačkog pomorskog prava na Fakultetu za pomorstvo u Portorožu.

Pavliha je kazao da bi Slovenija sada mogla stupiti u tješnje odnose sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH koje također imaju neriješene teritorijalne sporove s Hrvatskom i nadaju se da bi to moglo biti riješeno arbitražom, ali da i postojeći arbitražni sporazum iz kojega je Hrvatska najavila izlazak omogućuje “mali manevarski prostor” da se rješenje postigne bilateralno i da se odustane od arbitraže.

U tom bi slučaju, ocijenio je Pavliha, Slovenija trebala inzistirati na tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan, što je bio “minimum minimuma” slovenskih zahtjeva, naveo je Pavliha.

Komentiraj