FaH

SLOVENSKO “DELO”: Dobri bilateralni odnosi preduvjet za regionalnu suradnju

– Za uspješnu regionalnu suradnju potrebno je da susjedne države imaju uređene bilateralne odnose, a osobito riješeno pitanje granice, navodi u petak ljubljansko “Delo”, u komentaru vezanom za arbitražnu aferu i dogovor o granici koji su uz konferenciju o zapadnom Balkanu potpisale Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

“Činjenica je da je za uspješnu regionalnu suradnju potrebno u prvom redu imati uređena bilateralna pitanja, a sređeno pitanje granice, povjerenje i zajednički interes su za to prvi uvjet. Svega toga na Balkanu nema”, piše u komentaru dopisnik vodećeg slovenskog lista iz Zagreba Dejan Vodovnik.

Umjesto pogrešne poruke koja je proizašla iz arbitražnog skandala između Hrvatske i Slovenije, Balkanu bi trebala biti poslana jasna i izravna poruka da je za početak potrebno riješiti neriješena susjedska pitanja, uključujući i granicu, navodi list.

“Sve do tada, nijedna država koja nije u stanju regulirati odnose sa svojim susjedima ne može vjerodostojno nastupati u međunarodnim odnosima i drugima dijeliti lekcije”, navodi Vodovnik, koji smatra da su Crna Gora i BiH sada stekle tu vjerodostojnost, za razliku od Slovenije i Hrvatske.

Nakon izbijanja arbitražnog skandala i odluke Hrvatske da izađe iz tog procesa, u Sloveniji se u komentarima često ponavljaju opaske kako je Hrvatska nevjerodostojan partner jer nema uređena granična pitanja s većinim susjednih država, a da Slovenija ima sa svima osim s Hrvatskom.

Ljubljanski dnevni list “Dnevnik” piše da srbijanski premijer Aleksandar Vučić novinarima koji su pratili konferenciju o zapadnom Balkanu u četvrtak u Beču nije želio komentirati slovensko-hrvatski arbitražni zaplet, rekavši da i jednoj i drugoj strani želi da postignu rješenje koje njima najbolje odgovara.

Na pitanje da li mu se čini da je arbitraža pravi način za rješenje svih sporova, Vučić je odgovorio – “Tako sam mislio, ali više u to nisam uvjeren”, prenosi “Dnevnik”.

Komentiraj