Slovenski surfer živ u Italiji, u moru bio 25 sati

Dusko Marusic/PIXSELL

Slovenski surfer koji je u olujnom moru nestao u ponedjeljak poslijepodne nedaleko svjetionika u Savudriji i za kojim je cijeli dan trajala potraga pronađen je u Italiji, izvjestila je u utorak navečer istarska policija. Slovenski mediji objavili su da je surfer trenutno u bolnici u Trstu navodeći da je doplivao  ili ga je more donijelo  na talijansku obalu u blizini toga grada.  U moru je, ističu,  bio 25 sati. Riječ o  47 godišnjem Goranu Jablanovu, a kako navodi slovensko Delo, inače učitelju tjelesnog odgoja iz Ljubljane. Surfer se večeras iz mjesta Sistiana kraj Trsta navodno javio supruzi poručivši kako je dobro, ali iscrpljen.

Slovenski surfer nestao je u moru u ponedjeljak poslijepodne nakon što se sa  hrvatskim surferom,  unatoč orkanskom nevremenu i uspozorenjima, uputio na jedrenje na dasci. Obojici su uništena jedra i prema izjavama očevidaca olujni vjetar nosio ih je prema otvorenom moru. Odmah je pokrenuta spasilačka akcija, a hrvatski surfer uspio se sinoć sam dokopati obale u blizini Umaga dok je za Slovencem potraga nastavljena u utorak ujutro.

Prema pisanju slovenskog Dela, u današnju potragu, unatoč jakom vjetru i valovima od tri metra, bile su  usključene mjerodavne službe iz Hrvatske, Slovenije i Italije koje su pretraživale obalu i  akvatorij plovilima i helikopterima iz zraka, a u potragu je bio uključen i avion Obalnog zrakoplovnog centra Portorož. S hrvatske strane u potragu su bili uključeni Lučka kapetanija Umag, vatrogasci, pomorska policija i Gorska služba spašavanja.

Prema podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, o pronađenom slovenskom surferu  Nacionalnu središnjicu iz Rijeke izvijestili su predstavnici Nacionalne središnjice iz Rima nakon što je utvrđen njegov identitet.

Kako je slovenski surfer dospio u Italiju utvrdit će istraga, no postoji više mogućnosti, od one da je sam isplivao nošen morskim strujama ili da ga je neki brod prevezao do Italije.

 

Komentiraj