Davor Puklavec/PIXSELL

SLOVENSKI STRUČNJAK ZA SIGURNOST: Arbitražna afera otkrila sigurnosne rupe

Slovenski stručnjak za informacijsku sigurnost Matej Kovačič rekao je u razgovoru za ljubljansko “Delo” da mu je čudno da slovenske obavještajne strukture nisu zaštitile bivšeg slovenskog suca u arbitraži Jerneja Sekoleca i službenicu ministarstva vanjskih poslova Simonu Drenik od mogućeg prisluškivanja.

“Možda bih cijelu stvar mogao shvatiti da se to događalo prije otkrića Edwarda Snowdena, ali sam danas iznenađen da oni koji su bili upleteni u arbitražni postupak nisu bili svjesni da im možda prisluškuju”, kazao je Matej Kovačič, mlađi stručnjak za informatičku sigurnost, zaposlen na državnom znanstvenom institutu “Jožef Štefan”.

Po njegovim je riječima zabrinjavajuće niska svijest o potrebi zaštite od djelovanja stranih službi u slovenskom državnom aparatu i administraciji, a zadnji obavještajni skandal, kako aferu “Pirangate” naziva slovenska strana, morao bi biti signal za podizanje kulture samozaštite, ali i za reformu obavještajne agencije SOVA.

 

  • U vrijeme izbijanja afere s otkrićima Snowdena prije dvije godine, Kovačič je također upozoravao na neke manjkavosti u sustavu komunikacija u Sloveniji i tehničke mogućnosti prisluškivanja

 

Drenik i Sekolec očito nisu bili svjesni da mogu biti predmet prisluškivanja, a zatajile su i slovenske kontraobavještajne službe, ocijenio je KOvačič u razgovoru za ljubljansko “Delo” od ponedjeljka.

S druge strane, on je ocijenio da vjerojatno i slovenska obavještajna služba raspolaže snimljenim razgovorima “hrvatske strane” koji imaju veze s arbitražom, ali ih nije odlučila objaviti.

U vrijeme izbijanja afere s otkrićima Snowdena prije dvije godine, Kovačič je također upozoravao na neke manjkavosti u sustavu komunikacija u Sloveniji i tehničke mogućnosti prisluškivanja, izjavivši da Slovenija ne smije ispustiti iz vida aktivnosti stranih tajnih službi, ali i privatnih kriminalnih organizacija koje se bave nezakonitim prisluškivanjem i prikupljanjem obavještajnih podataka.

Tada je također u svojim upozorenjima ocijenio da Slovenija službama SAD-a nije posebno zanimljiva ali da bi se to moglo promijeniti i da sisteme za sigurnu komunikaciju u Sloveniji svakako treba modernizirati i bolje zaštititi, te ograničiti korištenje društvenih mreža poput Facebooka i Twittera u državnom aparatu.

Komentiraj