FaH

SLOVENSKI PREMIJER Poziv migrantima na strpljenje dok čekaju na dobivanje azila

Slovenski premijer Miro Cerar pozvao je u ponedjeljak migrante i izbjeglice koji u Sloveniji zahtijevaju brže rješavanje svojih molbi za azil da budu strpljivi, dok se ne riješe njihove molbe za dobivanje azila.

“Razumijem da su oni ponešto uznemireni postupcima dobivanja međunarodne zaštite, ali vjerujem da se nadležni  trude da ih ubrzaju, a i sam ću se za to  zauzeti kad proučim situaciju”, kazao je Cerar novinarima, zamoljen da komentira događaje u centru za azil u Ljubljani, gdje zbog dugih postupaka i uvjeta života u tom centru prosvjeduje 30-ak izbjeglica i migranata, većinom iz Sirije i Afganistana.
Oni su u ponedjeljak ujutro počeli prosvjedovati te istaknuli transparent u kojemu traže sastanak s ministricom unutarnjih poslova i brže rješavanje svojih molbi za azil jer tvrde da su postupci jako neizvjesni i dugotrajni, te da se zbog “neizdrživih” uvjeta u prihvatnom centru osjećaju kao u zatvoru.
Prema službenim podacima policije, kroz Sloveniju je od lanjskog početka migrantske krize pa do zatvaranja balkanske rute u travnju ove godine prošlo pola milijuna migranata, najviše iz Sirije, Iraka i Afganistana, a među njima 52 posto žena i djece.
Za status koji im jamči međunarodnu zaštitu molbe je u tom razdoblju dalo 952 migranata, od čega 267 Afganistanaca i 225 Sirijaca.
U Sloveniji se trenutno nalazi 297 onih koji su zatražili azil, pozitivno ili negativno riješeno je 614 molbi. Status izbjeglice do sada je dobilo 27 migranata i izbjeglica.

Komentiraj